Het gevaar om te verzanden in slechte managementgewoontes ligt voor elke leidinggevende op de loer. Met een paar tips en tricks houd je het buiten de deur.
Nogal wat aspecten van goed management druisen in tegen natuurlijke instincten. Neem onze natuurlijke controledrang. Of de neiging om alle eer op te eisen voor je successen. Sterker: om te geloven dat jouw kennis en vaardigheden superieur zijn aan die van de mensen om je heen. Dat jij beter bent. Wie herkent het niet? Zulke neigingen zitten de principes van goed management helaas in de weg. Denk aan het vermogen om los te laten en te delegeren. Om credits aan anderen geven. Het is zaak jezelf te reguleren, in die zin dat je weet om te gaan met je instincten en emoties en een effectieve balans vindt tussen ratio en buikgevoelens. Julian Birkinshaw (London Business School) onderzocht hoe managers ineffectieve instincten kunnen overwinnen. Een greep uit zijn adviezen:- Maak een not-to-do-list Maak een lijst met activiteiten die je voor de komende twee weken hebt gepland. Geef aan welke het minst belangrijk en gemakkelijkst delegeerbaar zijn (vaak zijn dat dezelfde activiteiten). Kies vijf uur aan activiteiten die je ofwel kunt laten vallen ofwel kunt delegeren. Doe het.
- Laat de teugels vieren Natuurlijk zie je soms dat je mensen de verkeerde kant op gaan. De controlfreak in je wil niets liever dan ze terugfluiten en ze laten profiteren van jouw ervaring. Maar je weet dat je ze de ruimte moet geven om het voor zichzelf uit te zoeken. Dat je ze moet empoweren. Laat ze fouten maken.
- Zorg voor ongefilterde feedback – en geef eigen je fouten toe Al veroorzaakte je een fout niet zelf, neem er de verantwoordelijkheid voor als het om zaken gaat die op jouw bordje liggen. Verzeker je van een feedbacksquad die je adviseert en laat zien wat er mis ging als iets niet goed liep. Is de bedrijfscultuur daar niet naar? Organiseer dan gesprekken met een executive coach. Praat met persoonlijke vrienden die je op je werk hebt en vraag ze open te zijn. Of organiseer een 360-gradenfeedback, waarbij iedereen vrijuit en anoniem commentaar kan geven. Het helpt je om je neiging tot zelfuitvergroting in te dammen.
- Staan jouw buikgevoelens haaks op empirische data, bepaal dan hoe dat komt Experts en mensen in machtsposities hebben vaak een onwrikbaar geloof in hun eigen wijsheid. Fred Goodwin bijvoorbeeld, ex-ceo van de Royal Bank of Scotland, voer blind op zijn instinct en ervaring. Hij vond dat hij al zijn beslissingen in vijf seconden moest nemen. Wat hij ook deed. Daartegenover staat Amazons Jeff Bezos, die ervan overtuigd is dat elke nieuwkomer of junior met feitelijke argumentatie een discussie met zelfs de meest ervaren senior kan winnen. Bij twijfel tussen buik en hoofd: als je geen rationele case kunt maken voor jezelf waarom je van harde feiten zou afwijken, volg dan het empirische bewijsmateriaal en niet je instinct.