Hybride werken is voor veel organisaties nog altijd wennen, ook al doen we het al zo’n drie jaar. Het wordt vaak nog halfslachtig ingericht, als een soort tussenoplossing. Bedrijven bieden het aan en maken het mogelijk, maar hebben eigenlijk nauwelijks een idee hoe ze het goed moeten regelen.
(Bijna) iedere werkgever zal de voordelen van hybride werken onderkennen. Minder reistijd en -kosten, minder vierkante meters kantoorruimte nodig, meer ‘netto-productiviteit’. En medewerkers voelen zich er goed bij. Uit onderzoek van Owl Labs blijkt dat bijna de helft van de kantoormedewerkers (45%) zelfs een salarisverlaging zou accepteren als ze vaker of langer kunnen blijven thuiswerken.
Heeft kantoorwerk streepje voor?
Toch lijkt kantoorwerk nog steeds een streepje voor te hebben op thuiswerk. Medewerkers op kantoor worden vaak, bewust of onbewust, voorgetrokken. Dat zit in de manier waarop ze gewaardeerd en (letterlijk) gezien worden en in zaken als beleid, techniek en ondersteuning. Medewerkers voelen dat. Uit het Owl Labs-onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat bijna de helft (46%) bezorgd is dat werken op afstand betekent dat ze minder inspraak hebben en carrièrekansen mislopen. Ook voelt 68% van de medewerkers zich niet betrokken bij online vergaderingen. De praktijk en het gevoel leiden tot een soort hybride werken met continu je voet op de rem. Zo blijft het een tussenoplossing en mis je – als werkgever én werknemer – die onmiskenbare voordelen. Hoe kun je werken echt hybride maken? Vijf tips om de potentie nu eindelijk eens volledig te benutten.
1. Laat de keuze aan medewerkers
Medewerkers kunnen zelf uitstekend inschatten waar en hoe ze het productiefst zijn. Op kantoor, thuis of in een mooie verdeling tussen beide. Geef ze het vertrouwen bij die keuze en ondersteun ze daadwerkelijk met beleid, technologie en fysieke werkplekken. Als medewerkers, waar dan ook, een prettige, vertrouwde en professionele werkomgeving hebben, dan zullen ze ook overal productief zijn en altijd optimaal samenwerken met collega’s.
2. Werf medewerkers op basis van talent en expertise – vergeet locatie
Werkgevers kunnen in één klap de vijver waarin ze naar talenten vissen vertienvoudigen in omvang. Als je werk echt hybride maakt, dan doet locatie er inderdaad niet toe. Dat betekent dat de pool met potentiële medewerkers bijna onbegrensd is. Dat betekent ook dat je daadwerkelijk kunt selecteren op basis van expertise. Geen concessies aan competenties. Dat leidt automatisch tot meer diversiteit en inclusie op de hybride werkvloer en het is algemeen bekend dat je dat direct terugziet in groeiende productiviteit en betere resultaten.
3. Zorg voor een werkplek die werkt
Werken is vooral samenwerken. Een hybride werkplek moet niet alleen in fysieke zin ondersteunend en prettig zijn – goede stoelen en bureaus, snelle toegang tot alle werkapplicaties, ruimte om afgezonderd en in stilte te werken – maar ook wat betreft verbinding en samenwerking. De inrichting en faciliteiten van het kantoor moeten de drempels tussen thuis- en kantoorwerkers volledig wegnemen. Denk aan voldoende videoconferencing ruimtes en technologie die het gevoel van afstand wegneemt.
4. Behandel iedereen gelijk – voorkom proximity bias
Er is nog een minder tastbare horde die genomen moet worden. Hoe goed en gelijkwaardig thuiswerkers ook zijn verbonden en toegerust, er blijkt soms toch verschil in benadering en waardering. Managers die medewerkers in hun nabijheid zien werken (‘Zo, nog steeds bezig?’), blijken juist die medewerkers meer te waarderen. Dat heet proximity bias. Dat gebeurt vaak onbewust en ook dat is waarschijnlijk nog een kwestie van wennen, maar het is wel iets om in beleid rekening mee te houden. Bijvoorbeeld door verwachte ontwikkeling en groei en het promotiebeleid duidelijk en objectief te omschrijven. Dan zijn de criteria voor erkenning en beloning altijd helder en meetbaar.
5. Gebruik technologie die afstanden en drempels wegneemt
Verouderde technologie om vergaderingen of bijeenkomsten te organiseren maakt de afstand tussen kantoorwerkers en medewerkers op andere locaties alleen maar groter. Beeld dat bevriest, wegvallend geluid en de vele minuten die verloren gaan om de verbinding tot stand te brengen en documenten of bestanden te delen, zorgen ervoor dat er een splitsing ontstaat tussen de medewerkers aan de verschillende kanten van de verbinding. En dat leidt vaak tot improductieve vergaderingen en scheve verhoudingen: het clubje dat op kantoor de vergadering bijwoont, vergadert vaak alvast even verder terwijl de verbinding wordt hersteld. Moderne technologie die in hardware en software is ontworpen voor online vergaderen en samenwerken, zorgt ervoor dat hybride werken echt werkt en biedt medewerkers en werkgevers de mogelijkheid om te profiteren van de onmiskenbare voordelen.
Door Frank Weishaupt, CEO van Owl Labs