Het aantal psychisch gerelateerde klachten onder werknemers is fors toegenomen in coronatijd. Dat signaleren vakbonden en Zorg van de Zaak, een grote netwerkorganisatie van arbodiensten en zorgbedrijven. Het aandeel verzuim door psychische klachten blijft met 29% onverminderd hoog stelt de bedrijfsarts van ArboNed. Het CNV pleit inmiddels voor een 30-urige werkweek om psychisch ziekteverzuim te verminderen.
‘Herkennen dat je energie, concentratie en je vitaliteit afnemen. En vervolgens gaan verkennen hoe dit komt en hier werk van maken om preventief uitval te voorkomen’ is wat volgens teamcoach en coach persoonlijke ontwikkeling Yolanda van Dongen nog te weinig gemeengoed is.
Een werknemer heeft meer rollen in het leven
Vakbonden roepen werkgevers op om met hun werknemers in gesprek te gaan om hun werkbelasting aan te passen. Zelfs het CNV pleit voor minder uren werken. Echter Van Dongen zegt ‘Je kunt in gesprek gaan over de werkbelasting maar een werknemer is meer dan alleen een werknemer. Je vervult vele rollen met bijbehorende verantwoordelijkheden in je leven. Partner van, ouder van, misschien wel mantelzorger, vrijwilliger en zo verder’. Van Dongen stelt dat de medewerkers en hun leidinggevenden breder moeten kijken om duurzaam resultaat te behalen en preventief ziekteverzuim te voorkomen. Wellicht is dan ook de 30-urige werkweek niet het antwoord. Het zal blijken dat de één 20 uur aankan en de ander ruim 40 uur. Het gaat erom dat er een gezonde balans is en dat mensen energie en voldoening uit hun werk halen.
Hoe laden medewerkers zich op? Waar halen zij energie uit? Op welke delen van hun leven hebben ze invloed en waar kunnen ze meer invloed krijgen, meer de regie pakken? Hoe ontwikkelen zij zich? Als medewerker, en als mens? Immers, je neemt jezelf overal mee naar toe. Alle onderdelen in je leven doen ertoe en houden verband met elkaar. Het is een geheel. Van Dongen zou werkgevers dan ook uit willen nodigen om niet enkel naar de werkbelasting te kijken maar het veel breder te trekken.
Maak de balans op en voorkom ziekteverzuim
‘Door heldere keuzes te maken en de juiste prioriteiten te stellen in je (werk) leven minimaliseer je de kans op ziekteverzuim. Bovendien is dit ook noodzakelijk voor structureel herstel ná verzuim’ zegt van Dongen. Vragen die steeds opnieuw gesteld kunnen worden zijn: waar kan gesnoeid worden? Waar wil je minder energie aan besteden om tijd en aandacht vrij te maken voor de zaken die er echt toe doen, en voor zaken die bijdragen aan een vitaler leven? Waar jij – en dus ook de werkgever – blijer van wordt. ‘Ga hierover in gesprek met je medewerker. Er is zoveel meer mogelijk als je verder kijkt!’