De ontwikkelingsgerichtheid op de Nederlandse werkvloer kent nog veel ruimte voor verbetering. Slechts 18 procent van zakelijk Nederland handelt vanuit een growth mindset. Dit blijkt uit uitgebreid onderzoek van Boertien Vergouwen Overduin naar de growth mindset onder werkend Nederland. De growth mindset is de overtuiging dat vaardigheden en intelligentie dagelijks ontwikkeld kunnen worden door inspanning, leren en doorzettingsvermogen. Een growth mindset draagt bij aan meer werkgeluk, innovatie, samenwerking en prestaties.
De helft (54%) van de werkende Nederlanders heeft nog nooit van het begrip growth mindset gehoord. Een vergelijkbaar deel (46%) is er (enigszins) bekend mee, maar houdt zich er nog niet actief mee bezig. Ook weet ruim vier op de tien (45%) niet vanuit welke mindset ze op dit moment handelen op de werkvloer en slechts 15 procent van de werknemers zonder growth mindset zou dit wel graag willen ontwikkelen.
Praktijk is rooskleuriger
Wat wel blijkt is dat Nederlanders in bepaalde situaties van nature geneigd zijn om ontwikkelingsgericht te denken. Dit geldt voor situaties waarin feedback of hulp wordt gevraagd, er een uitdaging is, er fouten worden gemaakt en als reactie op het succes van anderen. Gemiddeld 45 procent van alle respondenten reageert in deze omstandigheden vanuit de growth mindset. Er is ook daarin nog ruimte voor verbetering, want slechts 22 procent van de ondervraagden verkiest de high growth opties. Opvallend is dat vooral bij tegenslagen werkend Nederland vanuit een low growth mindset reageert.
“Een growth mindset is een hefboom voor ontwikkeling en groei op de werkvloer”, stelt Mathijs de Boer, Consultant Leren & Ontwikkelen bij Boertien Vergouwen Overduin. “Het wakkert leren aan. In een organisatiecultuur waarin er genoeg veiligheid wordt gecreëerd om fouten te maken en waar leren hoog in het vaandel staat, ontstaat ruimte om een sterke growth mindset te ontwikkelen. Medewerkers moeten openlijk kunnen spreken over wat er bij hen of de organisatie beter zou kunnen, zonder dat dit tegen ze wordt gebruikt of negatieve consequenties heeft. Op dat gebied kunnen organisaties nog een stap zetten, blijkt ook uit ons onderzoek. Vooral in het bespreekbaar maken van ontwikkelpunten, zowel bij medewerkers als bij leidinggevenden. Een open leercultuur door de hele organisatie nodigt uit om een growth mindset te hanteren én stimuleert medewerkers om te blijven leren en groeien. In een wereld die in sneltreinvaart verandert, is dat precies wat je als organisatie wel kunt gebruiken.”
Bron: Boertien Vergouwen Overduin