De helft (47%) van werkend Nederland denkt dat de jongere generatie minder in staat is om gestructureerd te werken vanwege hun korte spanningsboog. Ook de jongere generatie zelf lijkt dit probleem te herkennen: 46 procent van de respondenten van 35 jaar of jonger herkent zichzelf in deze stelling. Dit blijkt uit onderzoek van IT-bedrijf Aces Direct onder meer dan 1.000 werkende Nederlanders, die werkzaam zijn in organisaties met 250 tot 1200 medewerkers. Daartegenover staat dat 40 procent denkt dat de oudere generatie juist productiever zou kunnen zijn als zij meer gebruikmaken van de beschikbare technologie.
Grote verschillende in werkhouding
Hoewel de meeste werkende Nederlanders (68%) teamwerk boven individueel werk verkiezen, geeft de jongere generatie (jonger dan 35 jaar) vaker de voorkeur aan alleen werken. Zo zegt 39 procent individueel werk boven teamwerk te kiezen. Van de respondenten van 55 jaar of ouder verkiest slechts een kwart (26%) alleen werken boven werken in teamverband. Ook medewerkers in de leeftijdsgroep 35 tot 55 jaar werken liever samen met collega’s (70%). Tussen de generaties zijn ook op het gebied van communicatie duidelijke verschillen in voorkeur te zien. Zo zegt 90 procent van de respondenten van 55+ het liefst face-to-face contact te hebben. Hoewel net iets meer dan de helft (56%) van de medewerkers van 35 jaar of jonger het hiermee eens is, geeft 44 procent toch de voorkeur aan digitaal contact. Medewerkers tussen de 35 en 55 zitten ook hier qua voorkeur in het midden: 73 procent geeft de voorkeur aan face-to-face contact.
Persoonlijke ontwikkeling boven lol
De oudere generatie hecht meer waarde aan humor op de werkvloer dan hun jongere tegenhangers. Waar twee derde (64%) van de 55 plussers zegt humor op de werkvloer erg belangrijk te vinden, is dat bij respondenten onder de 35 jaar slechts 45 procent. Jongeren beschouwen daarentegen het volgen van trainingen en opleidingen (35%) en het actief ondernemen van acties om stress te verminderen (26%) als belangrijker dan hun oudere collega’s. Collega’s tussen de 35 en 55 jaar hechten, net als hun oudere collega’s, de meeste waarde aan humor op de werkvloer (54%), maar erkennen net als de jongere generatie ook het belang van trainingen en opleidingen (34%).
Sven van Boxtel, Managing Director bij Aces Direct: ”De aanwezigheid van meerdere generaties op de werkvloer zorgt voor balans. Jonge medewerkers zijn over het algemeen nog zoekende qua talenten en functie, terwijl de oudere generatie die fase vaak al heeft doorlopen en vanuit ervaring als klankbord kan fungeren. Andersom kan de oudere generatie ook blijven leren van jongeren door open te staan voor hun visie en nieuwe, frisse inzichten op ‘hoe het werk wordt gedaan’ – denk bijvoorbeeld aan het gebruik van AI. In openheid en met respect samenwerken is hiervoor de basis. Met veiligheid en stabiliteit zorg je bovendien voor minder uitstroom en bied je een gezonde werkplek voor talentontwikkeling voor álle generaties.”
Beluister de podcast: Het generatie-effect met Kim Jansen
Bron: Aces Direct