De titel van het boek De moed om te vertrouwen, gaat over deze V (van het 6V-model). Het is de basis voor coachend leidinggeven en na Visie de belangrijkste V. Je kunt weinig bereiken als je geen vertrouwen durft te geven aan je medewerkers. Veel organisaties geven leiding gebaseerd op wantrouwen waardoor ze een heel scala aan regels, procedures, controles en hiërarchie optuigen om er maar voor te zorgen dat mensen niet uit de bocht vliegen.
Een leidinggevende vertelde me het volgende. Het vergt een manier van omdenken om vertrouwen te geven waar je het liefst wil controleren (dat wil je nu eenmaal van nature). Dit vraagt namelijk niet iets van een ander, maar van jezelf. Het loslaten van een stuk controle is voor velen onwennig. We zijn op zoek naar houvast, veiligheid en verantwoordelijkheid.
Worsteling leidinggevenden
Ik denk dat dit mooi weergeeft waar veel leidinggevenden mee worstelen. Van nature willen we controleren. We moeten dus moeite doen om te vertrouwen en dat vergt moed. En precies hier zit de kern van het boek De moed om te vertrouwen. Het is nodig dat de leidinggevende een andere mindset creëert en anders gaat leidinggeven. Het liefst willen we dat de ander verandert (dan hoeven we zelf niets te doen), maar het vertrouwen geven begint bij jezelf. En dat is voor velen confronterend en hard werken. Want je hebt iets te overwinnen. Je moet iets doen wat je niet vanzelfsprekend vindt en dat is uitdagend. Dit betekent dat jij jezelf beter moet begrijpen. Waarom is het zo lastig voor je om vertrouwen te geven en dus los te laten. Dit kun je doen aan de hand van de methode uit het boek.
Vertrouwen in jezelf
Als het goed is, zul je ontdekken dat vertrouwen geven alleen maar kan als je veel vertrouwen in jezelf hebt. Dit vertrouwen krijg je als je jezelf beter leert kennen. Als je weet waar je valkuilen en angsten zitten en deze accepteert en er goed mee weet om te gaan. Dan krijg je namelijk meer rust en dat zorgt voor kracht en zelfvertrouwen. Pas dan kun je echt iets voor anderen betekenen. Dit sluit aan bij het idee dat je alleen maar echt iets kunt betekenen voor anderen als jij goed voor jezelf zorgt en jezelf goed kent. Mijn ervaring is dat veel mensen zichzelf onvoldoende kennen omdat we niet geleerd hebben te reflecteren, te spiegelen en onszelf kritische vragen te stellen.
Nadat ik zelf ontdekte waar mijn eigen belangrijkste valkuilen, controledrang en ongeduld, vandaan kwamen, gaf me dat veel inzicht en rust. Dit was hard nodig om beter te kunnen geven. Iedere keer weer merk ik in het begeleiden van leiders dat effectief leidinggeven begint met veel zelfkennis.
De komende weken komt er elke week een artikel waarin 1 van de 6Vs wordt besproken. Die artikelen zijn hoofdstukken uit mijn boek De moed om te vertrouwen.
Bron: De moed om te vertrouwen
Door: Marjan Haselhoff