Vertrouwen geven gaat hand in hand met verantwoordelijkheid geven. Je kunt alleen maar verantwoordelijkheid geven als je iemand vertrouwt. In mijn werk merk ik iedere keer weer hoe goed de meeste mensen verantwoordelijkheid aankunnen.
Ik denk dat we vaak het potentieel van mensen onderschatten. Ga maar eens bij jezelf na. Als je ergens verantwoordelijk voor wordt gesteld, ga je dan meer of minder je best doen? Ik kan me niet anders voorstellen dan dat het meer is. Bijna iedereen vindt het heerlijk om verantwoordelijk te worden gesteld voor een bepaalde taak, opdracht of bepaald doel. Er komt dan zoveel energie, plezier en positivisme vrij om je opdracht te volbrengen. Het is een natuurlijke reactie van mensen om dan hun uiterste best te doen en te willen presteren.
Toch is er altijd een groep mensen die niet meer verantwoordelijkheid wil. Het kan zijn dat dit een groep is die moet leren met verantwoordelijkheden om te gaan. Deze mensen zijn misschien gewend om aangestuurd te worden vanuit veel regels en controle. En vinden het wel goed zoals het nu gaat. Ze denken dat ze niet meer verantwoordelijkheid willen of aankunnen, maar de vraag is of dat ook echt zo is. Ook deze mensen zitten, net zoals wij allemaal, in vaste patronen. En dat is vaak heel veilig en vertrouwd. Dingen anders gaan doen betekent iets overwinnen. Net zoals je dat zelf als leidinggevende hebt te doen als je meer vertrouwen wilt geven en meer wilt loslaten.
Mooie taak om te begeleiden
Dus het kan zijn dat er een mooie taak voor jou als leidinggevende ligt om hen te begeleiden (coachen) in het oppakken van meer verantwoordelijkheid. Na het doorlopen van mijn methode om zelf zaken te overwinnen, ben je als het goed is ook in staat andere gesprekken te voeren met je medewerkers. Gesprekken die ervoor zorgen dat medewerkers over zich zelf gaan nadenken zaken gaan overwinnen.
Het kan dus zo zijn dat je deze groep wel meekrijgt. Het kan uiteraard ook zo zijn dat deze groep weerstand blijft tonen en gewoon niet wil of kan. Ook hier moet je als leidinggevende je verantwoordelijkheid nemen. Het is zaak om je dan af te vragen of je deze mensen wel in je team wilt hebben. Wil je wel mensen die weinig verantwoordelijkheid willen nemen? Het is niet meer dan normaal om hier duidelijkheid over te creëren en misschien te besluiten de werkrelatie te beëindigen.
Gedraag je op je werk zoals jij je thuis ook gedraagt
Eén van de uitgangspunten bij het geven van vertrouwen en verantwoordelijkheid is het idee dat mensen zelf heel goed in staat zijn privé een hypotheek te regelen, de vuilnis buiten te zetten, scholen voor hun kinderen te regelen, in besturen te zitten van vrijwilligersorganisaties en ga zo maar door. Als ze dat privé allemaal kunnen, dan kunnen ze dat op het werk ook. Mensen worden vaak onderschat. Ze kunnen veel meer dan je denkt. Maak hier gebruik van. Dit kan alleen door ze als volwassenen te behandelen.
Bron: De moed om te vertrouwen
Door: Marjan Haselhoff