Flexibiliteit schept bewegingsruimte in vastgelopen vraagstukken. Je kunt stagnatie omzetten in ontwikkeling door beweging in te zetten.
Praktijkvoorbeeld: de crisismanager
Een crisismanager kwam bij mij voor coaching vanwege sombere gedachten rond zijn naderende pensioen. Voor hem was het moeilijk voorstelbaar hoe hij al die ‘vrije’ tijd op een zinvolle manier zou doorkomen. Sinds zijn pensioen in aantocht was, had hij last van hoofdpijn en van kramp in zijn beenspieren. Hij vertelde dat hij zonder enige inspanning zware crises in organisaties kon begeleiden. ‘In dergelijke situaties ben ik lenig en kwiek van geest. Ik neem moeiteloos de juiste besluiten en je gelooft niet hoeveel er wordt gelachen in mijn werkkamer!’ Nu stond hij voor de moeilijke opdracht om flexibel mee te bewegen met een nieuwe levensfase. Wandelcoaching leek daarom vanaf het begin passender dan zittende coachsessies. We hebben gewerkt met de belemmerende leiderschapspatronen die ik beschrijf in hoofdstuk 2 van mijn boek Sterk staan door flexibel bewegen en we hebben zijn situatie vanuit verschillende invalshoeken bekeken. Na drie sessies was zijn verkramping letterlijk en figuurlijk versoepeld.
Wandelen is een eenvoudige lichaamsgerichte manier om je houding ten opzichte van vraagstukken te veranderen en versoepelen. Geen wonder dat wandelcoaching de laatste jaren een enorme vlucht heeft genomen. Wandelen zet je letterlijk en figuurlijk in beweging. Dat geldt niet alleen voor de coachsituatie of andere tweegesprekken, maar ook in je eigen wandelingen. Tegenwoordig doe ik daarom veel van de voorbereidingen van mijn workshops lopend. Meestal loop ik een traject dat ik goed ken, met mijn aandacht losjes op het thema dat ik wil vormgeven. Dat helpt om nieuwe ideeën en werkvormen te genereren. De inhoud van mijn boek is voor een deel lopend ontstaan.
Flexibiliteit leidt tot relativering
Flexibiliteit helpt om situaties te bekijken met relativering en humor. Lichtvoetige betrokkenheid zorgt dat je niet snel gevangen of ingezogen raakt in gebeurtenissen en ontmoetingen. Die onbevangen houding maakt dat je kwesties een onverwachte wending kunt geven. Van een hoge militair hoorde ik ooit dat hij in een langdurige, vastgelopen vergadering op het idee kwam om op de vergadertafel te gaan liggen en te doen alsof hij sliep. De hilariteit die ontstond wekte de flexibiliteit van het gezelschap en zette het gestrande overleg weer in beweging. Een dergelijke spontane reactie kan aanstekelijk werken op de mensen om je heen, ook in serieuze omstandigheden.
Humor is een geweldig instrument om verandering te bewerkstelligen. Je hebt er alleen toegang toe als je niet gevangen bent in een situatie, maar in staat bent om je talent voor flexibiliteit te verzilveren. In een stroeve teambegeleiding laat ik teamleden weleens hun weerzin uitbeelden (‘Laat zien hoe jij je kont tegen de krib gooit’), waardoor er enorm wordt gelachen. Vervolgens ontstaat er ruimte voor het echte gesprek.
‘morrel onze marmeren gedachten los
kietel ons ijzeren gelijk
bescherm ons met uw schaterlach’
Uit het gedicht Erbarm u van Joke van Leeuwen (2016)
- Het boek Sterk staan door flexibel bewegen staat op de longlist voor Managementboek van het Jaar. Bestel het op Boom.nl >>>
- Alle genomineerde boeken vind je hier >>>
Bron: Sterk staan door flexibel bewegen
Door:Paula Kolthoff