Luister, nu we het toch over beter worden hebben, feedback is een geweldige manier om te groeien. Bij feedback moet ik altijd aan mijn oude docent Rambo denken. Dat was niet zijn echte naam, maar deze docent had de uitstraling van een commandant van de ‘special forces’. Hij was eind vijftig, helemaal afgetraind met kale kop. Hij was zo’n type die geen honing eet maar bijen kauwt. Hij kon je ook helemaal afbranden als je je zaakjes niet op orde had. Daarom noemden we hem Rambo.
Hij gaf het vak managementvaardigheden en zijn lessen over presenteren waren berucht. Iedereen moest tien minuten presenteren en dat werd ook nog eens gefilmd – een moment waarop bij ieder spontaan het angstzweet uitbrak. Na afloop keken we de video’s terug en kregen we feedback op onze vaardigheden. Zo leerde een klasgenoot dat hij niet elke vijf seconden over zijn voorhoofd moest wrijven en dat hij wel wat langzamer mocht praten. Stopwoordjes werden ook genadeloos vastgelegd. De lessen waren pijnlijk, maar
superleerzaam.
Mindsets en feedback
Vanuit de mindsets kun je op verschillende manieren omgaan met feedback. Bij de vaste mindset wil je vooral presteren en laten zien wat je allemaal kunt. Je wilt bevestigd worden in het niveau dat je hebt. Als je negatieve, kritische of opbouwende feedback krijgt, dan kun je dat zien als een bevestiging dat je ergens niet goed in bent. Tijdens de presentatielessen hadden mensen dus kunnen denken: ‘Zie je wel, ik kan dit gewoon niet’.
Tip: Probeer feedback te zien als een kans om te leren.
Bij de groeimindset ligt de focus op ontwikkeling. Alle soorten feedback zijn daarom welkom, omdat het kansen zijn om beter te worden. Hoewel het soms pijnlijk (grappig) was om de video’s terug te kijken, heb ik daar juist enorm veel van geleerd.
Hoe kijk jij naar feedback?
Hoe kijk jij naar feedback? Herken je daar één van de mindsets in? Voel jij je bedreigd als je negatieve feedback krijgt of zie jij het als een bevestiging dat je iets toch niet zo goed kunt? Dan kijk je naar feedback vanuit de vaste mindset. Zie jij feedback als een kans om te groeien? Dan kijk jij naar feedback vanuit de groeimindset.
Bron: Superfalen
Door: Frank Deuring