Trots. Het lijkt wel alsof we dat niet mogen zijn. Niet teveel in ieder geval. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg, is het mantra waarmee veel mensen in Nederland zijn opgevoed en opgegroeid. Het is best leuk als je een topprestatie hebt geleverd, maar je moet wel normaal blijven doen.
En eigenlijk is dat raar, want trots zijn op prestaties is goed voor mensen. Als je ergens tijd in hebt gestoken, moeite voor hebt gedaan, en je hebt dan iets neergezet waar je met veel voldoening op terugkijkt, waarom zou je dan niet trots zijn? Dat is juist goed, goed voor de passie, goed voor de bevlogenheid.
Leuk, leuker, beter
Want wanneer word je goed in iets? Dat is als je iets graag doet, als je het leuk vindt. Toptennissers zijn ooit begonnen met tennissen omdat het ze leuk leek, ze zijn er ermee doorgegaan omdat ze het leuk vonden en er steeds beter in werden, en hebben toen naar manieren gezocht om nog beter te worden. En echt niet elk moment zal leuk geweest zijn, want topsporten is ook keihard werken, maar wel met plezier als basis.
Dit artikel liever beluisteren?
Reacties 11 reactie in afwachting
Vanuit dat plezier, komen prestaties, en dat is niet alleen in de sport zo, maar ook op het werk. Niemand raakt gemotiveerd als we alleen maar horen wat we fout doen. Geen collega die beter werk aflevert als hij of zijn voortdurend op zijn of haar verbeterpunten wordt gewezen. Niemand die optimaal presteert als er een hijgende manager in je nek hangt die je wijst op alles wat niet goed gaat, of welke consequenties fouten hebben. Niemand die goed werk blijft afleveren, wanneer je de dingen die je moet doen niet leuk vindt. Als er op die manier gewerkt wordt, is er geen trots, is er geen bevlogenheid.
Werken aan waar je goed in bent
Dat is er wel als we mogen werken aan waar we goed in zijn. Als we werken leuk mogen maken, door te lachen. Als we mogen werken aan mooie projecten, en niet bang hoeven zijn om een foutje te maken. Als de werkomgeving veilig is, dan gebeurt er meer goeds, komen er resultaten, zijn mensen bevlogen, en zijn ze trots. Dan vertellen we honderduit over wat we doen, hoe leuk het is, en hoe we kunnen bijdragen. En nee, dat is echt niet elke dag zo, ook wanneer je werkt met passie, heb je rotdagen, is er ruzie met collega’s, zijn er klanten die niet betalen, voel je je niet altijd top. Maar je als het merendeel van de dagen leuk is, dan boek je prestaties, en is is het leuk.
Dan zijn we dus ook trots. Trots op onszelf. Trots op ons team. Trots op de organisatie. En dan komen we opeens met zijn allen veel verder. Dus laat trots toe in je organisatie. Moedig het aan. En vraag het gewoon eens aan elkaar: waar ben jij trots op in je werk? En wat moet er gebeuren zodat je nog vaker trots kan zijn? Want een beetje meer trots, is helemaal niet erg.
Door: Eduard van Brakel
Eduard van Brakel is eindredacteur van Management Impact. Samen met managementwetenschapper, leiderschapscoach en professor Bas Kodden schreef hij het boek Leidinggeven is omgekeerd opvoeden.