Duurzaamheid dreigt te verzanden door rigide opvattingen en het blind naleven van normen. Vandaar de steeds luidere roep om meer transparantie en de omarming van 'unieke ethische beginselen'.
Een consortium van vier grote marktpartijen (Dong Energy, InterfaceFLOR, Siemens en SITA) roept het bedrijfsleven op om transparanter te zijn omdat afnemers nu misleid zouden worden door ongefundeerde duurzaamheidsclaims. Duurzaamheid is verworden tot een marketinginstrument en er is een wirwar van verhullende ‘groene’ labels met behulp waarvan bedrijven zich als groen en maatschappelijk verantwoord presenteren (greenwashing). Het viertal pleit daarom voor transparantie in de hele levenscyclus van producten: er moet een volledig en onafhankelijk inzicht worden gegeven in de milieuimpact van ieder geleverd product of dienst. Transparantie levert de volgende voordelen op:- het wordt mogelijk veel effectiever te sturen op de hele levenscyclus;
- daardoor wordt het ook eenvoudiger verbeteringen in te voeren;
- er is meer kans op intensievere samenwerking in de keten;
- het is een stimulans voor duurzame innovaties;
- indirect is het gevolg een versteviging van de Nederlandse economie en een vermeerdering van het welzijn van volgende generaties.