Ga eens terug in de tijd en denk terug aan een lastig gesprek dat je met een collega voerde. Je was teleurgesteld over iemand die zich niet aan zijn woord hield of je was onaangenaam verrast door de weerstand tegen jouw plan. Je rondde het gesprek echter wel met een goed gevoel af. Haal de omstandigheden waaronder dit gesprek plaatsvond eens terug. Probeer hierbij zo veel mogelijk informatie naar boven te halen. Wat was het onderwerp van het gesprek? Hoe verliep het gesprek? Waarom vind je dat dit gesprek goed is verlopen?

De non-verbale setting
Vervolgens vraag ik je een stap verder te gaan en de non-verbale setting van dit gesprek te achterhalen. Stel jezelf hierbij de volgende vragen:
- Op welke plek waren jullie?
o In een grote of kleine ruimte?
o Op een werkplek of buiten aan de wandel? - Hoe zaten jullie?
o Tegenover elkaar of schuin naast elkaar? - Maakten jullie veel oogcontact?
- Hoe vaak was jij aan het woord?
- Hoe zag jouw lichaamstaal eruit?
o Nam je met je lichaam veel ruimte in of juist niet?
o Was jouw torso gericht naar je gesprekspartner of niet?
o Waren jouw voeten ook naar je gesprekspartner gericht? - Toonde je interesse?
o Nam je een luisterhouding aan door je hoofd een tikje schuin te houden?
o Knikte je met je hoofd om begrip te tonen?
Als je deze vragen hebt beantwoord, ben je klaar voor de volgende stap. Ga terug in de tijd naar een gesprek op je werk dat juist niet goed verliep. Jullie zijn er niet uit gekomen of nog erger, de verhouding is lange tijd verstoord geweest. Beantwoord dezelfde vragen opnieuw, terwijl je dit gesprek voor ogen houdt. Zitten er grote verschillen tussen de antwoorden die je geeft?
Tips voor lastige gesprekken
De kans is groot dat die verschillen inderdaad groot zijn. De omgeving en jouw non-verbale signalen – bewust en onbewust – doen er namelijk toe. Het goede nieuws is dat je de omgeving waarin het gesprek plaatsvindt bewust kunt kiezen. Hetzelfde geldt voor de bewuste signalen die je afgeeft. De luisterhouding aannemen tijdens zo’n gesprek heeft een groot effect op de ander en is bovendien gratis.
De volgende tips helpen je met jouw non-verbale communicatie in belangrijke maar vaak ook lastige gesprekken.
1) Inchecken
Geef eens een hand bij het begin van het gesprek, ook al ken je elkaar als collega al langer. Dit is verrassend en laat zien dat je echt wilt inchecken bij je collega. Natuurlijk niet met de upper hand waarbij jij je handpalm naar boven keert en de handpalm van de ander automatisch naar beneden gaat. Wél met een gelijkwaardige handshake: ferm en je handpalm naar de zijkant gekeerd. Zo zet je non-verbaal de eerste stap.
2) Luister alleen maar
Vertel je collega dat je in dit gesprek alleen maar wilt luisteren en vragen wilt stellen. Dat je benieuwd bent naar het perspectief van de ander. Echt benieuwd dus, zodat je kunt ervaren of je mogelijk wat hebt gemist. Tegelijkertijd let je erop dat jouw lichaamstaal aansluit bij jouw intentie.
Anders gezegd: ga je het gesprek in met een open houding en straal je verbinding uit? Hoe doe je dat? Effectieve lichaamstaal om in verbinding te komen met de ander bestaat uit:
- Subtiel spiegelen
- De luisterhouding door je hoofd een tikje schuin te houden
- Bevestigend knikken zonder te overdrijven
- Een oprechte glimlach
- De tijd nemen en dus niet gehaast overkomen
3) Een verrassende vraag
Eerlijk gezegd is dit geen non-verbale tip, maar wel een belangrijk advies dat ik je wil meegeven: kom in het gesprek met een verrassende vraag. Een voorbeeld: wat gaat er in onze samenwerking wél goed? Ga met deze tips je volgende belangrijke gesprek in, want goede zakelijke relaties vormen een belangrijke energiebron op jouw werk.
Bron: Zo werkt non-verbale communicatie
Door: Daniëlle Regnerij