Om beter te beslissen moet je twee dingen kunnen: voorspellen wat de effecten van je keuzes zijn en inschatten hoe wenselijk die zijn.
Drie richtlijnen om beter te beslissen:- Wees minder zeker. Overmoed is de grootste valkuil volgens psycholoog en Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman. En overmoed komt ook nog eens heel vaak voor in alle stappen van besluitvormingsprocessen. Wees daarom minder zeker – over álles. Weet je zeker dat keuze A tot uitkomst B leidt? Weet je zeker dat uitkomst B beter is dan uitkomst C? Stel dat het niet zo is, hoe zou je dan beslissen?
- Vraag: hoe vaak gebeurt dat meestal? We zijn altijd geneigd te denken dat dingen veel sneller gaan dan ze meestal gaan, veel succesvoller/productiever/rendabeler zijn dan ze meestal zijn enzovoort. Als je in een startup investeert, vraag dan: welk percentage startups mislukt/slaagt? Als je een acquisitie overweegt: hoe vaak versterken overnames de waarde van de overnemer of ondersteunen ze zijn doelen anderszins? Als je denkt dat uitkomst B beter is dan uitkomst C: hoe vaak is dat historisch gezien dan het geval geweest?
- Denk probabilistisch. En verdiep je enigszins in waarschijnlijkheidsleer. Zelfs een paar uurtjes waarschijnlijkheidstraining maakt mensen betere voorspellers en helpt om cognitieve vertekening te vermijden. Goed beginpunt: Khan Academy’s inleiding over kruis of munt gooien: