Doorzetten of blijven zitten waar je zit, is een dilemma dat we vaak horen van vrouwen in verschillende fases van hun loopbaan. Als je ervoor kiest om door te zetten, vraagt dat om een investering die voor veel vrouwen buiten hun comfortzone ligt. Al die politiek, die spelletjes, strategisch met je loopbaan bezig zijn, moet dat nou per se? Het vreet energie en is zó vermoeiend … De vraag die je jezelf eigenlijk moet stellen is deze: wat is het me waard om mijn professionele ambities waar te maken? En dat is een legitieme vraag.
Onderbreking loopbaan
Aan de start van hun loopbaan ligt voor veel vrouwen de vraag voor de hand of ze kinderen willen. Dat is uiteraard niet uitsluitend een vrouwenzaak, maar ja, biologisch betekent het natuurlijk iets anders dan voor mannen. In ieder geval een onderbreking van je loopbaan. Daardoor kunnen collega’s die in dezelfde fase zitten maar wel door kunnen gaan, een voorsprong opbouwen. En als er kinderen zijn, blijkt dat vrouwen er vaak voor kiezen om minder uren te gaan werken. Een bewuste, maar vaak ook een onbewuste keuze. Omdat je in Nederland al snel tot slechte moeder wordt bestempeld als je weer fulltime gaat werken, bijvoorbeeld. Of omdat mannen vaak meer verdienen en het dan logisch lijkt dat vrouwen een stapje terug doen.
Vrouwen nemen in heteroseksuele relaties meer zorgtaken en huishoudelijk werk op zich dan mannen. Eerst de zorg voor de kinderen en later ook eventuele mantelzorgtaken. Onderzoek van Women Inc. heeft aangetoond dat vrouwen in de loop van hun werkende leven maar liefst drie ton minder verdienen dan mannen. Dat is een enorme loonkloof. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het pensioen of over de armoedeval waarin veel vrouwen belanden na een scheiding. Internationaal krijgt dit onderwerp eindelijk de aandacht die het verdient: in 2023 kreeg Claudia Goldin de Nobelprijs voor Economie voor haar onderzoek over dit onderwerp.
Doorzetten als pittige investering
Doorzetten is gelukkig niet alleen een pittige investering, het kan ook heel leuk zijn. Het betekent immers dat je ervoor kiest om je ambities scherper te krijgen, je competenties te blijven ontwikkelen, strategisch te handelen en je doelen te bereiken. En móet het eigenlijk wel een keuze zijn? Kun je niet zowel vol voor je professionele ambitie gaan als tijd hebben voor zorgtaken? We noemden het al in het boek Authentiek leiderschap voor vrouwen: je kunt op verschillende gebieden in je leven ambities hebben.
Of die haalbaar zijn, hangt af van hoe die individuele ambities eruitzien, maar ook van de heersende sociale normen en de beschikbaarheid van voorzieningen als kinderopvang. Want hoewel er gelukkig steeds meer maatschappelijke discussie is over rolpatronen, van gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen is in de praktijk helaas nog lang geen sprake. Want worden niet nog steeds altijd moeders gebeld als het kind op de opvang ziek is?
Beluister de podcast: Authentiek leiderschap voor vrouwen:
Bron: Authentiek leiderschap voor vrouwen
Door: Jolanda Holwerda, Liesbeth Tettero