Middenin een carrière als directeur van een consultancy werd ik geroepen door de sjamanistische kracht in mijzelf om huis, haard en bedrijf te verlaten op zoek naar diepgang. Die heb ik gevonden in de woestijn van Utah waar ik ben geïnitieerd in de wijsheid van de oorspronkelijke Amerikanen. Daar heb ik lessen over natuurlijk leiderschap geleerd die ik als managementconsultant graag had willen kennen omdat ze gaan over de essentie van mensen en organisaties.
Met De sjamaan en de manager wil ik het makkelijk maken voor anderen om van mijn leerweg te profiteren. Het is een bondig reisverslag over de 11 oerprincipes van leiderschap die in ieder mens verankerd zijn. Het boek is bedoeld als een poort naar natuurlijk leiderschap en een praktische gids om de feminiene kracht in leiders te activeren.
Balans
De meeste managers maken namelijk eenzijdig gebruik van masculiene vermogens. Dat zijn de vermogens van de mens waarmee we grip op het leven proberen te krijgen. Met onze intelligentie, wilskracht, daadkracht en reactievermogen proberen we het leven te bedwingen en zinnig te maken. De meeste problemen waarmee we ons echter geconfronteerd zien, zijn juist het resultaat van deze doorgeslagen eenzijdige mannelijke benadering. Ze kunnen niet opgelost worden met nog meer mannelijkheid. Er is balans nodig en dat is waar de manager veel van de sjamaan kan leren.
Waar managers een ingebouwde achterdocht hebben op de onvoorspelbaarheid van het leven hebben sjamanen een diep vertrouwen. Waar managers vaak een gevecht met de realiteit hebben zien sjamanen de mogelijkheid voor een dans.
De elf oerprincipes van leiderschap uit mijn boek gaan in essentie over deze dans.
De kracht van ja
Een van de kernprincipes is ‘de kracht van ‘ja’. De nuchtere waarheid dat het leven precies zo loopt als het loopt en dat je er als manager van alles van kan vinden maar dat je het te accepteren hebt zoals het komt. Leiders die vanuit een ‘ja’ sturing geven dansen als het ware met de realiteit. In deze dans kan een wervelende energie van passie en vertrouwen ontstaan. Waar de mannelijke kracht zich vastbijt in de zinnigheid van acties heeft de feminiene kracht gewoon zin in de beweging. Dit plezier is de drijvende kracht achter blijvend succes.
De spiegel in alles
Als je het aandurft om leiding te geven vanuit een ‘ja’ als basishouding dan kom je vanzelf in aanraking met het principe ‘de spiegel in alles’. Je gaat zien dat de ogenschijnlijk toevallige bewegingen in jouw organisatie een spiegel zijn van jouw binnenwereld. Dat jij precies met die collega’s en klanten te maken hebt die jou wakker maken in nieuwe vermogens. Als je moedig genoeg bent dan durf je in die spiegel te kijken. Je leert reflecteren. Je gaat zien dat die dominante baas, die lastige collega en die uitdagende klant precies spiegelen hoe jij met jezelf omgaat.
Van bewustwording naar bewustzijn
De reflecterende leider maakt van het dagelijks werk een echte leerschool en activeert wakker bewustzijn. Het voordeel van wakkere leiders is dat ze niet ‘tot’ het gaatje gaan maar erdoorheen. Ze begrijpen het principe ‘van bewustwording naar bewustzijn’. Ze doorzien de valkuil van bewustwording waarin verantwoordelijkheid wordt uitgesteld omdat er zogenaamd eerst nog iets geleerd moet worden. Ze hebben de coachende stijl van begeleiden vervangen door een meer confronterende gidsende stijl. De sjamanistische benadering van leiderschap is nuchter en praktisch en gaat geen enkel thema uit de weg.
Het vrouwelijk potentieel in de mens is onvoorstelbaar krachtig. We hebben lang gehinkt op alleen ons mannelijk been. Het is tijd om ons vrouwelijk vermogen te activeren zodat we onze stappen in balans kunnen zetten. De sjamaan en de manager gaat over die balans tussen actieve mannelijke vermogens en inactieve vrouwelijke vermogens.
- Sven Goedbloed is ook spreker op het Jaarcongres Teamcoaching. Klik en schrijf je in >>>
Door: Sven Goedbloed