In de rol van de manager vertaal je de visie en de strategie die je in de leider-rol hebt bepaald of uitgedragen naar doelstellingen voor jouw afdeling of team, en naar doelen voor je medewerkers. Je stelt vast wat je van iedere medewerker verwacht en hoe hij met zijn werk kan bijdragen aan de organisatiedoelstellingen en -visie.
Hoe doe je dat?
Op basis van de gekozen visie bepaal je de doelen, bijvoorbeeld voor het komende jaar of een andere periode. Deze doelen kun je zelf bepalen door na te gaan wat er allemaal gedaan moet worden door je medewerkers om tot het gewenste resultaat te komen. Nog sterker is het om je medewerkers zelf ook een rol te geven in het formuleren van de doelstellingen. Als je je medewerkers zelf doelstellingen laat bepalen of in elk geval laat meedenken over hun doelstellingen, zorg je voor meer betrokkenheid.
Valkuilen
Leuk of aardig gevonden willen worden
Wat je tegen kunt komen als je doelen wilt stellen, is dat je graag aardig gevonden wilt worden en daardoor dit onderdeel uitstelt of niet duidelijk doet. Sommige leidinggevenden willen niet te veeleisend zijn of proberen hun medewerkers te sparen (mama-rol). De valkuil is dan dat je wat onduidelijk bent over wat je precies verwacht.
Jet is beginnend leidinggevende van een afdeling administrateurs. Ze vertelt tijdens een leiderschapstraining dat ze zelf fikse doelstellingen heeft gekregen. Haar afdeling moet flink professionaliseren. Haar medewerkers mopperen al een tijdje over de werkdruk en sommigen beginnen al te zuchten als zij iets vraagt. Tijdens de training realiseert Jet zich dat ze wel verteld heeft wat de plannen zijn van de directie, maar dat ze nog niet concreet aan het team heeft verteld wat ze van hen verwacht. Concrete afspraken heeft ze niet gemaakt. Omdat ze bang is dat haar team hiervan schrikt, is ze dit onderwerp uit de weg gegaan.
Te ambitieus willen zijn
Een andere valkuil is dat je te ambitieuze doelen stelt: er is bijna niets zo demotiverend voor medewerkers als onhaalbare doelen voorgeschoteld krijgen. Als je van tevoren al weet dat het niet haalbaar is, haak je toch meteen af.
Uit de valkuilen blijven
Met de mature-mindset vertrouw je erop dat je medewerkers zelf kunnen bepalen hoe ze gaan bijdragen aan het resultaat. Als je merkt dat je medewerkers te lage of onhaalbaar hoge doelen stellen, dan kun je dit bespreekbaar maken door dit eerlijk naar ze uit te spreken.
Je kunt wel je medewerker helpen bij het formuleren van heldere doelen. Zo ondersteun je hem ook bij het stellen van haalbare doelen, die passen bij het niveau van je medewerker. Deze doelstellingen beschrijf je zo SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdgebonden) mogelijk, zodat het voor jou en je medewerker helder is waar je hem vervolgens op zult beoordelen.
- Wat zijn de doelstellingen van jouw afdeling?
- Weet iedere medewerker hoe hij bijdraagt aan die doelstellingen?
Bron: No-nonsense leidinggeven
Door: Nadia van der Vlies