De afgelopen twintig jaar heb ik als leidinggevende gewerkt binnen verschillende teams en ik heb daarbij drie valkuilen ontdekt van een teammanager. Deze liggen in het verlengde van het Ver-model: Verstevigen, Versnellen en Vergroten. Ik deel ze graag met je, zodat je ze gaat herkennen. Het zijn de volgende valkuilen, die ik hieronder stapsgewijs toelicht:
- Valkuil 1: het fundament ontbreekt
- Valkuil 2: de groeistrategie is gesaboteerd
- Valkuil 3: de zichtbaarheid is laag
Per valkuil schets ik de situatie waarin de valkuil ontstaat, wat de consequenties zijn en wat je moet doen om het op te lossen.
Valkuil 1: het fundament ontbreekt
Situatieschets
Over het algemeen hebben managers weinig tijd, ook al doen ze nog zo hun best om werk te delegeren. Zoals ik hiervoor al aangaf, vragen veel mensen en onderwerpen aandacht van je. De organisatie trekt direct aan de manager die net start en je wordt allerlei meetings en managementrapportages ingetrokken. Je verdiept je onvoldoende in de achtergronden van de organisatie en het team. Je gaat rennen en wilt aan de verwachtingen voldoen en meedoen. Je draait mee in de waan van de organisatie, omdat dat zo hoort. Want je moet eerst nog iets anders belangrijks doen, voordat je start met je teamstrategie.
Consequenties
De consequentie is dat je gaat uitstellen. Je vergeet het team. Het hebben van een teamstrategie en een teamvisie belandt onderaan je prioriteitenlijstje en wordt niet opgepakt als een noodzakelijk onderdeel van je leiderschap. Je besluit tijd en aandacht te geven aan je teamplan op het moment dat je de organisatie kent of wanneer je voldoende tijd hebt, nadat je de eerste indrukken een plek hebt gegeven. Maar dit brengt een groot risico met zich mee.
Zonder een goede teamstrategie kom je in een neerwaartse spiraal, waarin er allemaal verwachtingen zijn waar je aan wilt voldoen. Je werkt hard maar het is te veel en je kunt niet alles, dus je gaat mensen in de organisatie teleurstellen. Uiteindelijk stel je een aantal prioriteiten, eventueel samen met je team. Maar je management is uiteindelijk niet tevreden over de output van je team. De hooggespannen verwachtingen die ze in het begin van je hadden, stellen ze bij en dat mondt uit in teleurstellingen. Dat verdien je niet als manager. Je stopt al je tijd en energie in deze baan en je wilt de juiste dingen doen. De inspirerende leider zijn die je voor ogen had toen je aan deze baan begon.
Wat wél doen
Wat je wél moet doen, is investeren in het fundament. Je persoonlijke teamdiagnose stellen. Ruimte hiervoor pakken en opeisen. Vanaf de start interesse hebben in de organisatie, het team en de ideeën die er leven. Je gaat de verwachtingen managen en geeft aan dat je hier tijd voor nodig hebt.
Valkuil 2: De groeistrategie is gesaboteerd
Situatieschets
Wat is er aan de hand? Je verzamelt allemaal informatie. Je verdiept je en je leest alle stukken. Je verzet bergen werk voor een goede diagnose, maar verzuimt uiteindelijk een keuze te maken. De richting te bepalen. Je weet misschien niet waar je moet starten en kent de organisatie nog niet goed. Je hebt geen tijd en je wilt graag dat je leidinggevende de keuzes maakt. Je legt het buiten jezelf en neemt de verantwoordelijkheid niet. Je begrijpt niet hoe je een teamstrategie moet maken. Je voelt je overdonderd en je weet niet welke stappen je moet zetten. Je hebt al verschillende acties ondernomen, maar niks bleef echt lekker hangen of had impact.
Consequenties
Dit zorgt ervoor dat je continu verschillende prioriteiten stelt. Dat leidt tot een warrig en inconsistent leiderschap. Het verwart je teamleden, het management en andere teams. Het pad dat je bent ingeslagen voelt niet goed. Je hebt de verkeerde en/of wisselende prioriteiten gesteld. Veel kritiek op teammanagers komt hier ook uit voort: een chaotische organisatie geeft extra werkdruk. En dat is vervelend. Het is onduidelijk wat er verwacht wordt.
Wat wél doen
Wat kun je wél doen? Wanneer je wel een heldere teamstrategie hebt waarin je samen met het team keuzes hebt gemaakt, ontstaat er energie, richting en impact. Het geeft een positieve voorwaartse energie aan iedereen. En als neveneffect trek je ook de juiste nieuwe teamleden aan. Je wilt een sterk team en een heldere teamstrategie is daar de basis voor.
Voor je teamleden zorgt een heldere teamstrategie voor herkenning, duidelijkheid, verbinding, begrip en vertrouwen. Er ontstaat een eenduidige taal en een eenduidig routeplan. Geen strategie hebben zorgt voor frustratie en teleurstellende resultaten. Vaak start je als volgt: je wordt aangenomen, een aantal verwachtingen worden uitgesproken, je gaat aan de slag en werkt hard. Maar er zit geen verband tussen je activiteiten en ze dragen niet bij aan het organisatiedoel. Je maakt geen echte keuzes en hebt daardoor geen echte impact op de organisatie. Je bent niet consistent en resultaatgericht aan de slag.
Valkuil 3: De zichtbaarheid is laag
Situatieschets
Binnen een organisatie is iedereen bezig om zijn bijdrage te communiceren. De toegevoegde waarde is belangrijk, hiermee maak je duidelijk waarom je belangrijk bent voor de organisatie. En als alle managers hetzelfde doen, zal degene die dat het opvallendste doet zichtbaar zijn voor de directie.
Consequenties
De consequentie wanneer je onzichtbaar bent, is dat alle energie en tijd die je hebt gestopt in je team en alle werkzaamheden die je hebt verricht, niet opvallen. Je toegevoegde waarde is niet helder en wordt niet gezien. Hoe frustrerend is dat? Als niemand je ziet, kun je net zo goed onzichtbaar zijn. Er niet zijn. Terwijl we allemaal visueel ingestelde mensen zijn en we de wereld en de organisatie waarin we werken graag begrijpen en zien.
Wat wél doen
Wat kun je dan wél doen? Aandacht is als een zoeklicht. Je wilt gezien worden en je krijgt aandacht als je zichtbaar bent. Dat is een feit. Om succesvol te zijn, moet je energie van andere mensen mobiliseren en zichtbaar zijn. Je verhaal klaar hebben, naar voren stappen en het vertellen.
Beluister de podcast: Trots op je team met Saskia IJszenga
Oefening: valkuilen
Denk nu eens na over in welke valkuil jij kunt trappen als je gaat starten als teammanager. Ga je direct rennen, vind je het lastig om keuzes te maken of heb je moeite om je verhaal naar buiten toe te vertellen? Waar moet jij op letten bij de start? Wat wil je graag leren? Schrijf het op.
Bron: Trots op je team
Door: Saskia IJszenga