Natuurlijk kun je je in een werksituatie niet geheel onttrekken aan prikkels van buitenaf. Maar wat je wel kunt doen, is bewuster reageren op de prikkels die op je afkomen. Het vraagt om zelfbeheersing om niet automatisch te reageren maar om bijvoorbeeld eerst de taak af te maken waar je mee bezig bent. Door je focus en concentratie te versterken, bouw je een keuzemoment in waarop je beslist of en wanneer je op deze prikkel in wilt gaan.
Je geest trainen om stiller en minder snel afgeleid te zijn
Het verhogen van je focus en concentratie is onderdeel van de yogafilosofie: de laatste vier leden van het achtvoudige pad van Patanjali gaan over hoe je je geest kunt trainen om stiller en minder snel afgeleid te zijn. Dit wordt ook wel de ‘monkey mind’ genoemd. Hoe stiller en gefocuster je geest is, hoe makkelijker het immers is om in contact met je Zelf te staan. Wil je jouw concentratievermogen verbeteren, dan is dat een kwestie van oefenen. Het werkt als het trainen van een spier: wanneer je meerdere keren per dag je aandacht onafgebroken vasthoudt, zul je er steeds beter in worden.
Concentratieoefeningen kun je altijd en overal doen. Probeer eens je diner te eten zonder aan iets anders te denken dan aan wat er op je bord ligt. Lees een boek en probeer je zo lang mogelijk met niets anders bezig te houden. Wandel eens met de hond en probeer aan niets anders te denken dan aan je hond. Hier geef ik je nog een aantal tips die je direct kunt toepassen om de hoeveelheid externe en interne prikkels die je binnenkrijgt te reduceren.
TIP 1: Probeer de prikkels uit je omgeving zoveel mogelijk te beperken
- Creëer een omgeving waarin je ongestoord kunt werken, bij voorkeur geen gedeeld kantoor en al helemaal geen kantoortuin.
- Ga hygiënisch met je telefoon om. Zet deze bijvoorbeeld standaard op de stiltemodus of uit. Ieder bliepje of pingetje haalt je namelijk uit je concentratie. Je kunt altijd terugbellen of mensen vragen een bericht te sturen.
- Kies bewust de momenten waarop je e-mail op je telefoon wilt ontvangen. Tussendoor even naar je e-mail kijken, ook zonder er iets mee te doen, creëert namelijk onrust. Ook als je niet direct op een bericht reageert, ben je er in je hoofd meestal toch mee bezig.
- Ga hygiënisch met je inbox om. Ze e-mailmeldingen uit en lees je mail op gezette tijden.
- Communiceer duidelijk wanneer je beschikbaar bent voor vragen en wanneer je ongestoord wilt werken.
- Zorg voor een opgeruimde werkomgeving waarin je niet steeds wordt afgeleid door rondslingerende spullen en papieren.
- Houd jezelf aan deze regels. Het is verleidelijk om af en toe een uitzondering te maken, maar voor je het weet zit je weer in de oude, overprikkelde situatie. Iedereen verwacht weer van je dat je meteen reageert.
TIP 2: Bouw rustmomenten in
Het is belangrijk om jezelf af en toe aan alle prikkels uit je omgeving te onttrekken, zodat je hersenen en je zenuwstelsel de tijd krijgen om te herstellen. Soms voelt het gek om een pauze te nemen als je heel druk bent. Wanneer je echter weer fris bent, werk je weer een stuk effectiever.
- Doe tijdens je rustmoment iets fysieks om uit je hoofd te komen. Ga even wandelen of sporten.
- Kijk tijdens je rustmoment niet op je telefoon. Ook al lijkt dit ontspanning, in werkelijkheid krijgen je hersens alleen maar meer prikkels en dus geen rust.
- Probeer in het weekend en in de avonden je mentale activiteit te beperken. Dus niet ’s avonds of op zondag je computer openklappen om nog even te werken.
- Maak je rustmomenten heilig en offer ze niet op als je druk bent. Juist als dit je een onrustig gevoel geeft omdat je nog zoveel te doen hebt. Onthoud dat je effectiever werkt als je zo nu en dan rust neemt. Leg af en toe je telefoon even weg en sluit je laptop af. Een pauze betaalt zich op een later moment terug.
TIP 3: Scherm jezelf af van fomo-prikkels
Wist je dat ‘fear of missing out’, kortweg fomo, een belangrijke oorzaak van burn-out is? Wanneer je op social media andere mensen allerlei dingen ziet doen die jij óók had willen doen, veroorzaakt dat een gevoel van onrust en onvrede. Je beoordeelt je eigen leven ineens als minder leuk, terwijl je daarvoor best tevreden was. Dit kan zelfs je werkgeluk beïnvloeden. Is je baan eigenlijk nog wel uitdagend en inspirerend genoeg?
Draagt je werk voldoende bij aan het perfecte plaatje dat je voor ogen hebt? Social media zorgen ervoor dat je van buiten naar binnen gaat leven: iets buiten jezelf beïnvloedt jouw gemoedstoestand. Dit zorgt meestal voor een kortdurend geluksgevoel, maar daarna ga je al snel op zoek naar meer. Scherm jezelf daarom zoveel mogelijk af van dit soort prikkels, want over het algemeen word je hier niet gelukkiger van.
- Verwijder alle social media van je telefoon, zodat je er niet zo makkelijk op kijkt.
- Probeer zelf zo min mogelijk te posten op social media, zodat je niet steeds op zoek bent naar een like.
- Vraag jezelf eens af wat de waarde van social media is in jouw leven. Wat voegt het toe en wat kost het je? Wie zou je zijn als je niet op social media zou zitten?
TIP 4: Ontwikkel gewoonten die een langdurige concentratie van je vragen
- Lees een boek in plaats van snelle updates op social media.
- Bekijk een documentaire in plaats van vluchtige filmpjes op YouTube.
- Neem je tijd voor een diepgravend artikel in plaats van een vluchtige liveblog.
Door; Judith Manshanden
Bron: De Corporate Yogi – 10 principes voor mentale balans in je werk