Design Thinking is een succesvolle methode bij het oplossen van complexe problemen en het realiseren van positieve groei en ontwikkeling. En dat geldt niet alleen voor organisaties maar ook voor ons eigen leven. De tools en technieken van deze methode helpen je namelijk om positief, creatief en opbouwend naar jezelf en je belemmeringen te kijken waardoor je tot oplossingen komt die wél werken. Hieronder vind je vijf Design Thinking principes die je helpen bij het coachen van jezelf of een ander.
In dit artikel:
Tip 1: Je gedachtes op papier zetten.
Werk je gedachtes, ideeën, dromen en gevoelens uit op papier. Door deze visueel te maken in de vorm van een mindmap, kruistabel, schets of tekening krijg je namelijk inzicht in die warboel van gedachtes en ontstaat er iets tastbaars waar je naar kan kijken en over kan praten. De interactie, met dat wat zichtbaar is geworden, zorgt er ook voor dat jouw inzichten en ideeën zich kunnen verbreden én verdiepen. Kortom, door je gedachtes te visualiseren, kom je een stuk verder dan wanneer je blijft hangen in denken en praten.
Tip 2: Herformuleer een probleem tot een uitdaging die leidt tot actie.
Soms kan je vastlopen in problemen waar je echt niks aan kunt veranderen. Je luie collega, je eeuwige gebrek aan concentratie of de beperkende coronamaatregelen zijn voorbeelden van situaties waar je heel lang over kan blijven piekeren (hoe super vervelend en oneerlijk het allemaal is en hoe het toch anders zou moeten zijn) maar die je niet kunt veranderen.
Je kunt jezelf losmaken van deze zinloze strijd tegen de realiteit door te kijken hoe je jouw probleem kunt herformuleren tot een uitdaging waar je wél actie op kan ondernemen. Bij stap 3 in mijn boek (herformuleren van je uitdaging) vind je meerdere oefeningen die je hierbij helpen.
Tip 3: Deconstructueer en reconstructueer je persoonlijke thema’s
Breek je huidige realiteit op in kleine stukjes. Dat helpt je namelijk om dezelfde dingen op een geheel nieuwe manier te bekijken waardoor je vaak ineens wel passende oplossingen kunt creëren. Het kan enorm helpen om een probleem, maar ook thema’s als studie, werk, geld, tijd, doelen, energie en plezier, terug te brengen tot steeds kleinere stukjes en zo in kaart te brengen wat wel of niet belangrijk is, wat je wilt houden of kwijt wil, waar je meer of minder van wilt en welke delen je wellicht weer aan elkaar kunt koppelen om zo tot nieuwe inzichten en ideeën te komen.
Tip 4: Divergeren en convergeren om je beperkende denkpatronen te doorbreken
Als wij een probleem ervaren, zijn onze hersenen zo geprogrammeerd dat wij zo snel mogelijk een oplossing en een idee willen vinden om aan die oplossing te gaan werken. Design Thinkers weten echter dat onze eerste ideeën meestal niet de beste zijn en we onze vaste, beperkende denkpatronen moeten doorbreken door eerst heel breed uit te waaieren (divergeren) en zoveel mogelijk ideeën, voorbeelden, mogelijkheden, alternatieven et cetera te bedenken. Uit de vele antwoorden en ideeën die uit zo’n brainstorm zijn ontstaan, kun je de beste ideeën, mogelijkheden en alternatieven selecteren en samenvoegen (convergeren). Het resultaat van zo’n brainstorm zal je verrassen.
Tip 5: Experimenteren
Bij Design Thinking is experimenteren en het maken van fouten een belangrijke stap en voorwaarde in het ontwerpproces om tot een succesvol eindresultaat te kunnen komen. Geconfronteerd worden met gedrag en acties die niet meteen leiden tot succes, levert namelijk veel nuttige feedback op en helpt je om dingen verder te onderzoeken en anders te bekijken. Help jezelf dus om uit je comfortzone te stappen door fouten niet te zien als ‘falen’ maar als een succesvol leermoment die je snel verder zal brengen in je eigen ontwikkelproces.
Wil je aan de slag met bovengenoemde Design Thinking principes? In het coach-jezelf boek van Ontwerp je Ontwikkeling vind je veel praktische oefeningen die je hierbij helder en gestructureerd ondersteunen.
Door: Marianne Meijers