Managers zijn niet populair. In onze huidige tijdgeest voelen ze aan als overbodig en zien we ze als geldverspillers. In allerlei sectoren willen we dat professionals aan de macht komen, zodat alle tijd en aandacht aan het primaire proces besteed kan worden, wat dat primaire proces ook is. En dus experimenteren we erop los met zelfsturende teams en besturingsmodellen, zoals Holacracy en tribes. Toch leidt dit in de praktijk vaak nog tot totale chaos. Zo spreekt een bevriende CEO dan ook niet over Holacracy, maar over Hola Crazy!
De ouderwetse opvatting dat sommigen het moeten sturen en regelen, de werkgevers en managers, en anderen het braaf moeten uitvoeren, de werknemers, lijkt steeds minder populair te worden. De moderne mens wil dit niet meer. De moderne mens heeft zoveel in zijn of haar mars, dat wij onszelf willen managen.
En hier zit meteen ook de uitdaging. Managen is prima, goed zelfs. Het maakt dat we er meer uit halen, niet alleen resultaat, maar ook meer plezier. Maar we willen zelf manager zijn, niet van anderen maar van onszelf. Dus ja, een wereld zonder managers kan, maar er moet wel gemanaged worden. En dat kunnen we niet allemaal, of in ieder geval niet automatisch.
Managen moet je leren
Managen moet je leren en misschien is het managen van jezelf wel moeilijker dan het managen van iemand anders. Want als het niet lukt, wie moet je dan de schuld geven? Jezelf, omdat jij jezelf niet goed gemanaged hebt, of jezelf omdat je jezelf niet goed hebt laten managen? Heel confronterend en dat je hier training en begeleiding in nodig hebt is helemaal niet raar.
Niet iemand die het overneemt, maar iemand die je leert hoe het te doen. Het ingewikkelde is dat je, om jezelf te managen, je moet leren een beetje buiten jezelf te treden. Dat je naar jezelf moet kijken in de context en moet analyseren hoe je het beste met de omgeving kunt omgaan, zonder dat je de omgeving de schuld kunt geven. Ja, dat kan wel, maar helpt niets.
Fascinerend is dat heel veel mensen dan toch alsnog de bazen de schuld gaan geven. Het was toch niet echt de bedoeling dat zij zichzelf moesten gaan managen? Dat is hartstikke lastig en daar zijn we helaas ook niet goed in opgeleid.
Tips
- Management kost minimaal 10 procent van de tijd. Als die tijd niet besteed wordt, wordt het niks. Niemand kan zichzelf automatisch managen tijdens het uitvoeren van de primaire taak.
- Geen manager willen en ook jezelf niet willen managen is geen optie. Het leidt tot inefficiëntie en lage kwaliteit.
- Managementintervisie is een mooie methode om van elkaar te leren jezelf te managen, mits persoonlijke affectie het eerlijke beeld niet vertroebelt.
Iedereen groeit, maar het is hard werken
Dus managen zonder managers is een goed idee. Het past in de moderne tijd en als het lukt is het geweldig, omdat er minder frustratie is, minder inefficiëntie en het allerbelangrijkste: omdat iedereen ervan groeit.
Maar het blijft hard werken, het kost nog steeds tijd, het is nog steeds een
activiteit. Als je daar jezelf niet in traint met name door te doen, dan word je er nooit goed in. Ons advies is dat iedereen daar gewoon 10 procent van zijn of haar tijd bewust aan besteedt. Dat kan door zelfreflectie, het kan door een persoonlijk plan te maken, ook hier is OGSM een geweldige tool voor. Het kan ook door hulp en begeleiding van buiten te zoeken. Uiteraard kunnen medewerkers elkaar ook goed helpen om zichzelf te leren managen. Regelmatige managementintervisie werkt hiervoor uitstekend, waarbij het wel vaak het advies is een externe coach in te schakelen, die ervoor zorgt dat de scherpte in het gesprek blijft zitten.
Pijn lijden
Want om te leren, is pijn lijden echt noodzakelijk en collega’s onder elkaar willen nog weleens de pijn en daarmee het leereffect vermijden. Welke methode er ook wordt gekozen, alles is goed. Maar het gaat niet automatisch en zonder tijdsinvestering wordt het niks. Als werkgever, baas
of ex-manager moet je hier de ruimte en mogelijkheden voor creëren en toetsen of de medewerker, de professional, ook echt bereid is dit te gaan doen. Als het antwoord hierop nee is, dan is de resolute oplossing dat er geen ruimte is voor zelfmanagement. Dan moet er nog steeds een ouderwetse manager worden ingesteld. Jammer voor iedereen, maar het zal vaker nodig zijn, dan we allemaal zouden willen.
Bron: Groeiversnellers