Als je krachtig én soepel aanwezig wilt zijn, is je hoofd als kompas niet genoeg. Sterk en lenig leiderschap is niet alleen gebaseerd op cognitie, maar ook op lichaamsbewustzijn. Verbinding met je lichaam stelt je in staat om te navigeren tussen denken, voelen en intuïtie. Het zorgt dat je in contact bent met je ‘gut-feeling’. Leiderschap vanuit deze verbinding is wat ik ‘belichaamd leiderschap’ noem.
Soepel bewegen
Neem een lastig vraagstuk dat je bezighoudt. In plaats van erover te piekeren kies je voor een andere benadering en ga je tien minuten buiten lopen. Laat je gedachten even voor wat ze zijn en verplaats je aandacht zo veel mogelijk naar je lichaam. Onderzoek wat je allemaal kunt versoepelen terwijl je loopt. Loop zo soepel als je kunt. Niet alleen met flexibele tred, maar ook met soepele armbewegingen, een flexibele wervelkolom, ontspannen ogen in je kassen, je kaken los van elkaar en een vloeiende ademhaling. Is er nog meer wat je kunt versoepelen? Keer dan met je aandacht terug naar het vraagstuk dat je bezighield. Wellicht is het samen met jou in beweging gekomen.
Informatie uit het hart
Ons hoofd heeft overal een mening over, maar de rest van ons lichaam weet vaak heel direct waar de oplossing ligt. We hebben duizenden gedachten per dag, volgens sommigen zelfs tienduizenden, waarvan de meeste herhalend zijn en negatief over jezelf. Naast de feiten en oordelen die je hoofd produceert, is er waardevolle informatie in je lichaam die je kunt inzetten bij de vraagstukken die je tegenkomt. Onderzoek maar eens welke informatie je hart heeft over een lastige situatie zoals een zieke medewerker, een ingewikkelde coachee of een vraagstuk dat onoplosbaar lijkt. Als je voorbij je vaststaande opinies wilt kijken, heeft je lichaam de sleutel.
Ik coachte een consultant die een opdracht had aangenomen waar hij zich heel onprettig bij voelde. Toen ik hem vroeg naar de fysieke plek van het ongemak zei hij dat hij er buikpijn van had. Tijdens de sessie onderzochten we de reactie op de opdracht van zijn hoofd, hart en buik. Zijn hoofd vertelde hem dat hij het werk financieel nodig had. In zijn hart bleek hij loyaal te zijn aan de opdrachtgever, die hij graag wilde redden. Zijn buik vertelde hem echter dat hij het niet moest doen, omdat de opdracht hem niet paste. Uiteindelijk besloot hij zijn intuïtie te volgen.
Lichaamsbewustzijn
We zijn voortdurend geneigd om onze gedachten meer te vertrouwen dan de rest van de informatie die we krijgen. Daardoor zijn we niet werkelijk in contact met wat er hier en nu gebeurt. We verkeren een groot deel van de tijd in een abstractie van de werkelijkheid. Lichaamsbewustzijn zorgt dat je met je aandacht terugkeert naar je directe ervaring, waardoor je je anders verhoudt tot het huidige moment. Op basis van die ervaring kun je fris en effectief reageren op wat zich voordoet, zowel in je binnenwereld als in de buitenwereld.
In het boek Sterk staan door flexibel bewegen vind je verschillende lichaamsgerichte oefeningen en praktische voorbeelden om je talent voor flexibiliteit te herkennen en trainen, waardoor je meer belichaamd aanwezig bent. Dat heeft grote voordelen voor je begeleiderschap. Flexibiliteit leidt onder andere tot meer wendbaarheid, bewegingsruimte, nieuwe inzichten, relativering en perspectiefverruiming, waardoor je meer opties hebt.
Bron: Sterk staan door soepel bewegen
Door: Paula Kolthoff