Beste manager, ik begrijp dat je altijd goed je best doet, en er het beste van wilt maken. En diep in je hart wil jij ook dat werk voor iedereen leuk is. En om dat te bereiken heb ik acht liever nietjes voor de manager, zodat we het werken en leven leuk houden met zijn allen.
Laat me het zelf doen
Ik heb echt liever niet dat je me vertelt hoe ik mijn werk moet doen. Ik heb een opleiding en/of praktijkervaring, en ik ben slim genoeg om zelf in te zien hoe ik de dingen die ik moet doen het beste kan doen. Daar heb ik jou in principe niet voor nodig. Laat me het zelf doen en zelf beslissen.
Kijk niet op mijn vingers
Ik heb echt liever niet dat je heel de dag op mijn vingers aan het kijken bent. Of me heel de dag loopt te controleren. Ik ben volwassen en taakvolwassen. Ik ben hier met plezier en bevlogenheid begonnen. Vertrouw me dat ik mijn werk doe, dan blijf ik bevlogen. Dat betekent niet dat ik geen verantwoording afleg over wat ik doe, want dat hoort ook bij taakvolwassenheid.
Geen dresscode
Ik heb echt liever niet dat je je bemoeit met mijn kledingkeuze. Ik ben volwassen en zelfstandig genoeg om zelf te kunnen bepalen welke kleren ik wanneer aan kan om mijn werk te doen. Geen dresscode is de beste dresscode.
Doe niet negatief
Ik heb echt liever niet dat je heel de dag negatief loopt te doen en loopt te zeggen wat er allemaal fout gaat. Positieve feedback werkt beter dan negatieve feedback. Verbeteren van sterke punten levert meer op dan werken aan zwakke punten. En werk gaat beter als ik hoor wat er goed gaat. Want er gaat echt meer goed dan fout.
Ga niet weg als het moet
Ik heb echt liever niet dat je dingen van me vraagt die je zelf niet zou doen. Als je me vraagt over te werken, verwacht ik dat jij er ook bent. Of om te helpen bij het halen van de deadline. Of om te zorgen voor avondeten, koffie en andere motiverende dingen om het werk gedaan te krijgen. Want dat we dingen goed en op tijd afkrijgen, dat willen we allemaal. En dat het soms niet helemaal lukt, dat accepteren we ook. En dan helpen we elkaar.
Kijk niet weg
Ik heb echt liever niet dat je wegkijkt van wangedrag, pestgedrag, intimiderend gedrag. En heb al helemaal liever niet dat je dat zelf doet. Aardig zijn op de werkvloer is misschien wel de meest onderschatte competentie, ook bij managers. En ingrijpen bij wangedrag misschien wel de meest gewenste, niet alleen door managers overigens. Zorg voor een veilige omgeving.
Vraag me niet mijn privé op te geven
Ik heb echt liever niet dat je me vraagt om mezelf kapot te werken. Ik wil mijn werk graag goed doen, en ik doe mijn werk graag. Maar ik heb ook een privéleven, met hobby’s, een partner, kinderen, en huisdieren. Daar wil ik ook tijd voor hebben. Als het moet werk ik wat meer, zie punt vijf, maar zullen we afspreken dat ik niet aan quiet quitting doe, en de werkgever niet aan quiet stealing?
Strijk niet met de eer
Ik heb echt liever niet dat je met de eer gaat strijken als anderen punten hebben gescoord. Laten we zorgen de we de eer geven aan degene die de eer toekomt. En dat we bonussen alleen op voordracht met akkoord van het hele team geven.
Zullen we gewoon aardig doen?
Kortom mijn beste manager, zullen we gewoon aardig doen, zorgen dat we elkaar respecteren voor wat we kunnen en wie we zijn? Accepteren dat we dingen allemaal anders doen en dat dat ook resultaten oplevert? Zullen we zorgen dat we elkaar helpen, ondersteunen en accepteren dat iedereen anders is en zich anders kleedt, en een andere rol heeft binnen heeft binnen een team? En dat dit niet beter of slechter of meer of minder waardevol is? Zullen we er gewoon vanuit gaan dat iedereen zijn of haar werk goed wil doen, en dat dit met plezier in het werk het beste lukt? Zullen we elkaar gewoon behandelen als gelijkwaardige volwassen die dingen kunnen? Dankjewel.
Nb: deze liever-nietjes zijn natuurlijk geïnspireerd door de liever-nietjes van de Kerk van het Vliegende Spaghetti Monster.
Door: Eduard van Brakel |
Eduard probeert meestal aardig te doen, ook als eindredacteur van Boom Management. Samen met hoogleraar Bas Kodden schreef hij het boek Leidinggeven is omgekeerd opvoeden.