Vijf trends die innovatie in 3D-printen nog verder aandrijven
In de beginjaren van de 3D-printer (zeg, zo’n vijf jaar geleden), werd de volgende generatie hardware al gezien als een game-changer voor consumenten. Gebruikers konden zo ongeveer alles maken wat ze wilden. Sindsdien zijn de ontwikkelingen razendsnel gegaan. GreenBiz noteert de volgende vijf trends die innovatie in 3D-printen nog verder aandrijven – en de bedrijven die proberen daar het meeste uit te halen.
1. De maakindustrie verandert

Beperkte 3D-printing zich aanvankelijk tot vervaardiging van prototypes, nu wordt het ook toegepast voor fabricage van kant-en-klare producten. Voor die fabricage hoeven niet langer fossiele brandstoffen, milieu-onvriendelijke of onrecyclebare grondstoffen gebruikt te worden. En daardoor verandert de maakindustrie.
2. Wat doen de grote spelers?
In veel opzichten doorslaggevend voor de toekomst van 3D-printing, maar vooralsnog met onduidelijke gevolgen voor duurzaamheid, is de 3D-strategie van de grote spelers. Amazon begon onlangs met de 3D-Printing Store voor verkoop van op basis van persoonlijke wensen gemaakte artikelen. Apple houdt zich strategisch bezig met het ontwikkelen van aan 3D-printing gerelateerde patenten.
3. Nieuwe printgrondstoffen

Aanvankelijk werkten 3D-printers alleen met harsen of plastics als grondmateriaal. Nu is het mogelijk met metalen te printen, of zelfs met organische materiaal en een hele range van nieuwe onconventionele grondstoffen. Belangrijk voor deze ontwikkeling is hoe en in welke mate afnemers hun proces- en voorraadmanagement zullen aanpassen. 

In een land als India, met zijn enorme bergen afval, woonplaats van talrijke trash pickers, zetten duurzame bedrijven zich in voor de fairtrade-verkoop van gerecyclede printmaterialen.
4. Thuisproductie
3D-printing vinden we niet alleen op industriële schaal, maar komt meer en meer binnen handbereik van ondernemende individuen of kleine startende bedrijven. Samen met de trend naar lokale en ambachtelijke productie, kan dit een rage gaan vormen voor thuisgemaakte 3D-producten. De vraag is in hoeverre dit massaproductie zal verdringen en dus ook hoeveel minder afvalstoffen dit gaat opleveren.
5. Software-ontwikkeling
Het hart van de 3D-printer bestaat uit software. Afhankelijk van de wijze waarop die zich ontwikkelt, zal ook de vraag naar bepaalde ict-vaardigheden of -banen toenemen. Veel bedrijven zullen gebruikmaken van het open innovatiemodel (collaborative design).


Bron: greenbiz.com
Boekentips: