Verandering gaat alle kanten op. In iedere organisatie en bij iedere verandering ontstaan processen als weerstand en verwarring die niet in lijn zijn met hoe het hoort. Niet in lijn met hoe we het vooraf hadden bedacht en verwacht. Dat is niet erg, het is onherroepelijk.
Waarom weerstand en choas ontstaan
Weerstand en chaos ontstaan omdat er één manier is waarop de dingen goed gaan en er heel veel manieren zijn waarop de dingen fout kunnen gaan. Dit is geen pessimistisch wereldbeeld of een verlies van vertrouwen in de mensheid. Het is hoe entropie werkt, oftewel, de wetenschap van orde en chaos. Wetenschapsjournalist Diederik Jekel legde dit uit toen hij te gast was bij De Wereld Draait Door. Jekel pakte het snoertje van zijn koptelefoon en vertelde: ‘D’r is één manier waarop het snoertje níet in de knoop kan zijn, namelijk gewoon dat ie recht is. Maar als ik er nou eens een knoop in maak, dan kan ik die knoop hier hebben en ik kan ’m ook hier hebben.’ Om af te sluiten met de conclusie dat je oneindig veel meer variaties hebt om te komen tot een snoer dat in de knoop ligt.
Door entropie ligt het snoertje van je koptelefoon áltijd in de knoop, door entropie ontstaat in organisaties altijd weerstand en chaos tijdens een verandering. De kans is simpelweg veel groter dat het anders loopt dan dat ene ideale scenario dat staat beschreven op papier.
Samenwerking in de knoop
Wat er ook gebeurt, in organisaties proberen we uit alle macht vol te houden dat ons veranderproces een recht koptelefoonsnoertje is. We hopen op een veranderproces dat perfect van A naar B loopt. Maar de les van Diederik Jekel is dat we er iedere dag vrolijk op los variëren en zo onze samenwerking keer op keer in de knoop leggen.
Een leidinggevende die op de hei belooft ondernemerschap toe te juichen maar je op de werkvloer toch aan alle kanten aan het lijntje houdt. Een medewerker die maandag aangeeft enthousiast te zijn over de nieuwe strategie maar dinsdag tegen zijn collega’s moppert dat het weer zo nodig anders moet. Die ene klant die toch andere wensen heeft dan uit het marktonderzoek naar voren kwam. Allemaal net even anders dan van tevoren gehoopt en verwacht. Allemaal knoopjes in het snoer van je verandering.
Samenwerking uit de knoop
Bespaar je dus de moeite om vooraf alle mogelijke scenario’s te analyseren en uit te sluiten. Steek je tijd en energie met name in het ontwarren van de knopen op het moment dat je ze ziet. Ga van de weerstand in de leerstand – en besef dat iedere situatie handvatten biedt om de samenwerking weer uit de knoop te halen.
Bron: Magic Makers
Door: Daniël Wolfs
Het boek: Magic makers
Na het lezen van Magic makers – De kracht van samen veranderen herken je de negen valkuilen die samenwerking in de weg staan én heb je negen inspirerende, optimistische en down-to-earth oplossingen tot je beschikking om samen tot magische resultaten te komen. Dit boek gaat over jouw vermogens om ideeën te vormen, verbinding te maken met anderen, kwetsbaar te zijn, nieuwe dingen te realiseren en elkaar te inspireren. Want grootschalige samenwerking begint bij jou en mij.