Leren door middel van een experiment is een belangrijk onderdeel voor organisaties die flexibel op hun omgeving willen reageren. Enwanneer je experimenteert, zullen er ook mislukkingen zijn. Dat hoort erbij.
Nederland kent een ‘afrekencultuur’ als het gaat om mislukkingen. We vinden dat het niet mag. En dat terwijl iedereen kan profiteren van eigen falen of dat van anderen. Om de waarde van mislukking te promoten, reikt het Instituut voor Briljante Mislukkingen elk jaar een prijs uit voor de beste mislukking. Een briljante mislukking moet aan de volgende voorwaarden voldoen:- Je zet je met de beste bedoelingen in om een doel te bereiken.
- Je voorkomt onnodige fouten: mislukkingen door slechte voorbereiding en dommigheid vallen niet onder de categorie ‘briljant’.
- Je hebt het oorspronkelijke doel van je inzet niet bereikt. Als het niet-gewenste resultaat wel meerwaarde oplevert, is het een briljante mislukking.
- Je hebt geleerd van je mislukking. Zelfs als je nog steeds niet weet hoe het wel moet, heb je in ieder geval geleerd hoe het niet moet. Bovendien kunnen jouw ervaringen, doorzettingsvermogen en durf anderen inspireren tot nieuwe pogingen.