De circulaire economie, is dat nu een buzzwoord, of betekent het echt iets? En geeft de lineaire economie zich snel genoeg gewonnen? In De circulaire podcast is Jan Jonker te gast. Jonker is professor Corporate Sustainability aan de Radboud Universiteit. Hij heeft uitgesproken ideeën over hoe een circulaire economie te realiseren.
Een paar highlights:
“Of het nu gaat over snoeihout, luiers of autobanden; we hebben een kader geschapen dat helemaal is gebaseerd op ‘alles altijd nieuw maken’. En niet op ‘alles altijd slim gebruiken’.”
“We zitten met handen en voeten, echt met huid en haar, vast in de lineaire economie. Daar verdienen we ons brood, daar krijgt de fiscus z’n geld, daar praten de politici over. Zo zit het systeem in helemaal elkaar.”
Lees ook:
Wat is de circulaire Economie?
“Als we echt circulair willen worden, moeten we een systeem ontwerpen – in gewoon Nederlands een ‘kringloop’ – en we moeten die hele kringloop met elkaar managen; vanaf ontwerp, via gebruik, via het hergebruiken, herontwerpen, cascaderen, converteren, alles wat we ermee doen.”
“Ik vind dat we teveel zitten te frotten in een hoekje. Ik wil toe naar wat ik noem ‘icoonprojecten’: grootschalige projecten.”
Beluister de podcast:
Bron: De circulaire podcast