Je zou verwachten dat in de mannengroepjes die zich binnen bedrijven vormen, mannen elkaar bevoordelen boven vrouwen. Maar dat is niet altijd zo.
De ‘bro’-cultuur is tegenwoordig een hot issue – al is het maar vanwege de rotzooi bij Uber, waar CEO Travis Kalanick moest aftreden na een onderzoek naar bedrijfsbreed seksisme. Bro’s, matties, staan voor typisch mannelijk gedrag – inclusief minder wenselijke aspecten, onderlinge bevoordeling en uitsluiting van vrouwen. Want vrouw zijn in een mannenwereld heeft ook voordelen.
Vrouwen zijn minder bedreigend voor mannen
Morela Hernandez (Darden School of Business) en haar collega’s onderzochten hoe de voorkeur van mannen voor seksegenoten uitpakt in interacties tussen managers en hun onderschikten. Met een best wel verrassend resultaat: onder bepaalde omstandigheden zijn mannelijke managers ontvankelijker voor suggesties van vrouwelijke dan van mannelijke ondergeschikten. En vrouwelijke managers ontvankelijker voor suggesties van mannelijke ondergeschikten.
De verklaring is gebaseerd op de theorie van sociale vergelijking, die zegt dat mensen zichzelf voornamelijk beoordelen door zichzelf met vergelijkbare anderen te vergelijken. Mannen vergelijken zich met mannen, vrouwen met vrouwen. Managers die gevoelig zijn voor sociale vergelijking staan minder defensief tegenover suggesties van ondergeschikten van het tegenovergestelde geslacht omdat dat minder bedreigend voor ze is. Dus zijn suggesties van vrouwelijke ondergeschikten minder bedreigend voor mannelijke managers. En andersom.
- Wil je meer weten over Vrouwelijk leiderschap? Kijk dan eens naar onze collegereeks Excelleren in Vrouwelijk Leiderschap >>>
Bron: Journal of Experimental Social Psychology
Door: Ed Kerkman – redacteur Management Executive