Oplossingsgerichte coaching is het creëren van een context waarin de coachee geholpen wordt om (opnieuw) vertrouwen te krijgen in zijn eigen mogelijkheden. De coachee kan dan zijn krachtbronnen (opnieuw) inzetten om zijn doel te bereiken. Het doel van de coachee dient hierbij afgestemd te worden op het doel van de context van de coachee.
Oplossingsgerichte coaching in mensentaal
Oplossingsgerichte coaching helpt de coachee om de vastgeroeste positie van waaruit hij zijn problemen definieert los te laten. We helpen de coachee zijn problemen te zien als wensen tot verandering die uitdagingen worden. In plaats van oplossingen of verbeteringen voor te kauwen, stelt de coach (suggestieve) vragen om bij de coachee (deel)oplossingen en krachtbronnen te ontlokken. Zodra de coachee zijn doelen vertaald heeft in praktische, realistische, realiseerbare kleine stapjes, gebruikt hij zijn eigen krachtbronnen om die doelen stapsgewijs te behalen. De coachee is daarbij de sporter en de coach de supporter.
Oplossingsgericht coachen in simpele woorden
De coach helpt de gecoachte om (opnieuw) mogelijkheden te zien om op een effectieve manier gebruik te maken van zijn eigen krachtbronnen om zijn doel te bereiken.
Oplossingsgerichte coaching nog simpeler
De coach helpt de coachee zichzelf te helpen om op een snellere en effectievere manier duurzame resultaten te bereiken. Kortom De oplossingsgerichte coach is de vroedvrouw die de coachee helpt van zijn of haar eigen mogelijkheden te bevallen.
Wat is een probleem? (De korte versie)
Als je mensen vraagt hoe ze een probleem definiëren, antwoorden ze meestal iets in de trant van: ‘Iets waar ik last van heb en waar ik vanaf wil.’
Wat is een probleem? (De lange versie)
Problemen worden in het model van oplossingsgerichte coaching gezien als inefficiënte deeloplossingen. Een probleem is dus niet automatisch iets wat op zich slecht is en daarom mordicus moet worden bestreden. Alleen wordt er vanuit het oplossingsgerichte model met heel andere ogen naar gekeken. Elk probleem bevat steeds elementen die verwijzen naar een mogelijke oplossing voor het probleem. Daarop richten we onze aandacht.
Het oplossingsgerichte model is dus enkel en alleen geïnteresseerd in achtergronden, oorzaken en andere elementen van het probleem, voor zover deze kunnen helpen adequate oplossingen te genereren.
Oplossingsgerichtheid is heel iets anders dan oplossingsgedrevenheid
Met oplossingsgerichtheid bedoelen we dat we onze coachees met de neus in de richting van een constructieve oplossing zetten en dat we hen aanmoedigen om zelf in die richting verder te denken. Oplossingsgedrevenheid zou betekenen dat wij als coach tientallen oplossingsvoorstellen voor het genoemde probleem formuleren, die de betrokken medewerkers toch niet uitvoeren. Het klassieke cliché ‘Confronteer een manager met één probleem en hij creëert tien oplossingen’ mag dan misschien veel voorkomen, zo’n houding leidt toch gemakkelijk tot nieuwe problemen. Als we dan toch in iets gedreven willen zijn, laten we ons dan liever oefenen in ‘krachtbrongedrevenheid’: de nuttige neiging om voortdurend nieuwe hulpbronnen op te sporen bij onszelf en onze coachees.
Bron: Oplossingsgerichte coaching
Door: Louis Cauffman