Als managers aan China denken, zien ze vooral enorme containerschepen voor zich die volgestouwd zijn met speelgoed, kleding en iPhones. Allemaal bestemd voor ons. Dat is een totaal verkeerd beeld, waarschuwen Georg Stalk en David Michael (Boston Consulting Group). De essentie van China’s economie is de spectaculaire groei van de binnenlandse consumptiemarkt.
Ongekend hoog tempo
Kenmerkend en essentieel voor de Chinese economie is dat in het land in ongekend hoog tempo een enorme stedelijke middenklasse ontstaat die intensief consumeert. Dit is de basis van China als economische megamacht van morgen.
De middenklasse in China wordt voor een heel groot deel bediend door Chinese bedrijven, niet door westerse. In een aantal productsoorten, waaronder schoenen, juwelen en consumentenelektronica, is China nu al de grootste of een na grootste markt ter wereld. De goederenstroom tussen Aziatische landen is nu al groter dan de stroom naar Europa en die naar Noord-Amerika samen – waarbij China een grote importeur is.
Duizelingwekkend tempo
Het tempo waarin de Chinese middenklasse nieuwe technologieën adopteert is ongekend hoog. En Chinese steden groeien in duizelingwekkend tempo. Er zijn nu al 90 steden met een middenklassepopulatie van minstens 250.000 mensen – en 2020 zullen dat er 400 zijn. De VS en Canada tellen samen ‘slechts’ 70 van zulke steden.
‘Als westerse bedrijven niet snel toegang krijgen tot deze steden, missen ze de boot’, zeggen Stalk en Michael. Het is nog niet te laat – China is op een aantal punten nog medeafhankelijk van westerse multinationals – maar wie de China-trein wil halen, moet wel in actie komen.
Houd rekening met een paar dingen:
- De opkomst van binnenlandse (dus Chinese) concurrenten zal veel sneller verlopen dan de meeste multinationals verwachten.
- Wees bereid om zaken te doen op honderden locaties, niet alleen in het handjevol megasteden van dit moment.
- Wees voorbereid op buitengewone vraaggroei. Sommige westerse bedrijven in China lukt het nu nauwelijks om 35 procent omzetgroei per jaar te verwerken – terwijl de markten waarin ze opereren met 60 procent per jaar groeien.
- Besef dat Chinese consumenten heel andere behoeften hebben dan westerse consumenten.
- De adoptie van producten verloopt in China in de meeste markten véél sneller dan multinationals gewend zijn. Eén consequentie: in veel gevallen moet je ernaar streven om van begin af aan de nummer 1 in een markt te zijn.
- Chinese bedrijven gaan, op basis van hun sterke positie in China, uitbreiden naar het buitenland. Eerst Afrika en Zuid-Amerika, dan de VS en Europa. Multinationals moeten zich realiseren dat de kleine bedrijven waarmee ze nu in China concurreren morgen misschien geduchte concurrenten in hun westerse thuismarkten zijn.
(Bron: George Stalk & David Michael in Harvard Business Review )