Wanneer werknemers worden geconfronteerd met veranderingen waar ze zelf niets over te zeggen hebben, nemen hun cognitieve vaardigheden af. Dit kan leiden tot een cynische cultuur.
Als werknemers veelvuldig met veranderingen worden geconfronteerd, dan ontstaat er een cultuur van cynisme en aangeleerde hulpeloosheid, legt Daniel Markovitz uit, oprichter van managementadviesbureau TimeBack Management en gastdocent aan de Amerikaanse Stanford University, in zijn blog voor de Harvard Business Review.
Nutteloos
Markovitz betoogt dat HR alle pogingen tot verandermanagement moet laten varen omdat dit leidt tot angst, tegenstand en uiteindelijk mislukking. In plaats daarvan zou HR een probleem moeten voorleggen aan de werknemers die er daadwerkelijk mee te maken hebben, en hen zelf met een oplossing moeten laten komen. Gebeurt dat niet, dan zijn de inspanningen nutteloos.
Succesvol voorbeeld
Als succesvol voorbeeld noemt Markovitz onder andere de productielijn in de Toyotafabriek, waar werknemers jaarlijks duizenden veranderingen aanbrengen in de manier van werken. ‘Je kunt je makkelijk voorstellen hoe er op zou zijn gereageerd wanneer het management of HR deze veranderingen van buitenaf had opgelegd. Heftige tegenstand, uitmondend in langdurige discussies over de manier waarop de weerstand van werknemers overwonnen kan worden. Het geheim is dat je niet moet proberen mensen te veranderen. Je moet ze laten uitvinden hoe ze hun eigen problemen kunnen oplossen en dan doen ze de rest zelf wel’, aldus Markovitz.
Bron: PW de Gids.
Leestips: