Door de huidige gekte rond de Bitcoin is deze als stabiel betaalmiddel voorlopig mislukt. Is dat erg? Eigenlijk hebben we als samenleving geen behoefte aan nieuwe betaalmiddelen voor het kopen en verkopen van producten en arbeid. We hebben nieuwe systemen nodig die ons helpen in een globale en snelle wereld, lokaal waarde uit te wisselen, elkaar te vertrouwen en duurzamer en socialer samen te leven. De Bitcoin had deze potentie. In dit artikel een zoektocht naar de verloren waarde van de Bitcoin die via nieuwe initiatieven en via de blockchain alsnog in ontwikkeling zijn.
Bitcoin is mislukt als betaalmiddel
Tien jaar na de financiële crisis is de Bitcoin bezig aan een wilde rit. Begonnen als een alternatief wereldwijd betaalmiddel buiten banken en overheden om, lijkt het inmiddels meer op een piramidespel: wie vroeg instapte kan gunstige koerswinsten maken, wie later instapt loopt steeds meer risico geld te verliezen. Alternatieve currencies zoals de Bitcoin Cash, Litecoin en de Ripple, maar ook deze lijken allemaal ten prooi te vallen aan speculanten en goudzoekers. Daarmee is de Bitcoin een verre van ideaal betaalmiddel geworden voor gewone gebruikers. Reguliere internationale valuta zoals de Dollar, de Yuan en de Euro, zijn veel stabieler en betrouwbaarder. Door breed gedragen vertrouwen in de onderliggende economieën en door voortdurende interventies van centrale banken worden koersschommelingen binnen de perken gehouden. Daardoor weet je als consument waar je aan toe bent en wat je geld in de toekomst waard zal zijn en wat je ermee kunt kopen en dat vrijwel alle aanbieders het zullen accepteren, en dat je het kunt omzetten in andere valuta. De Bitcoin heeft wel duidelijk gemaakt dat het wereldwijde betaalverkeer drastisch goedkoper kan en dat we daarvoor geen banken meer nodig hebben. Er zal de komende jaren veel gaan veranderen: betaalsystemen worden steeds beter gestroomlijnd, geïnternationaliseerd en geïntegreerd in dienstverlening aan bedrijven en consumenten. Nieuwkomers als Adyen (dat in 2018 naar de beurs wil), Amazon Pay, Apple Pay (dat in 2018 echt moet gaan doorbreken), WeChat Pay en Facebook, gaan de concurrentie aan met gevestigde spelers zoals de banken en VISA en MasterCard. Al deze spelers weten dat het draait om gemak en bovenal om vertrouwen.Bitcoin: meer dan een munt
Met de financiële crisis van tien jaar geleden nog in het achterhoofd, hebben we niet zozeer nieuwe munten nodig voor internationaal betaalverkeer. Zeker niet als we daarmee betrouwbaarheid en stabiliteit verliezen.We hebben niet meer van hetzelfde nodig en hype-geld maar innovatieve geldsystemen die ons helpen internationaal waarde uit te wisselen en samen te werken.De echte innovatie die de Bitcoin bracht was de mogelijkheid om decentraal waarde uit te wisselen. Dat hoeft niet zozeer geld te zijn: het kan ook een stem (vote) zijn die je kunt uitbrengen en overdragen, het kan een representatie zijn van je opgebouwde reputatie, een maat voor je sociale impact of een representatie van je ecologische footprint. Waardesystemen die bovendien een hele andere ‘markt’ kennen dan de economische markt waarin alle spelers uit zijn op maximaal rendement, de homo economicus die zijn aankopen zorgvuldig afweegt tegenover de alternatieven (zogeheten opportunity cost). Zo rationeel zitten we niet in elkaar.