Wat is vriendelijkheid, en hoe gebruiken we het in het proces op weg naar gaan doen wat je écht belangrijk vindt? Je kunt het simpelweg zien als je hart volgen, of situaties open bejegenen. Dat betekent niet dat je naïef of onwetend bent; het betekent veel meer dat je er welbewust voor kiest om een situatie door een specifieke lens te zien. We zitten allemaal anders in elkaar.
“Wees vriendelijk, want iedereen die op je pad komt levert een strijd waar je niets vanaf weet.”
Wendy Mass, bestsellerauteur
Sommigen van ons zit vriendelijkheid meer in het bloed dan anderen. Vriendelijke mensen neigen ertoe om meer hun hart te volgen bij wat ze doen, ze zijn van nature empathischer. Anderen laten zich meer door hun hoofd leiden en zijn rationeler. Om op een authentieke manier vriendelijk of aardig te zijn, moet je leren om dingen vanuit je hart te voelen.
Vriendelijk zijn voor jezelf
In het kader van Ga doen wat je écht belangrijk vindt! gaat het hier ook om vriendelijk zijn voor jezelf. Voor ons allemaal geldt: als je op een duurzame manier welzijn wilt ervaren, dan moet je beginnen met vriendelijk zijn voor jezelf. Mensen die hoog scoren op tests die compassie voor jezelf meten, hebben minder last van gedeprimeerdheid en bezorgdheid en zijn vaak gelukkiger en optimistischer. Scheikundige David R. Hamilton zette een punt achter zijn loopbaan als ontwikkelaar van medicijnen tegen kanker en hart- en vaatziekten om de gezondheidswinst van vriendelijkheid en gelukkigzijn te bestuderen. Hij ontdekte dat vriendelijk zijn ons dopamineniveau verhoogt – de feelgood-neurotransmitter die in ons brein het natuurlijke equivalent is van morfine en heroïne. Het resultaat? Een helpers-high, zoals Allan Luks en Peggy Payne het in hun boek The Healing Power of Doing Good (1992) noemen.
David Hamilton ontdekte ook dat vriendelijkheid het verouderingsproces vertraagt. Factoren die bijdragen aan veroudering zijn vrije radicalen en ontstekingen in het cardiovasculaire systeem. Het hormoon oxytocine doet de schade van die twee factoren teniet. En vriendelijkheid produceert oxytocine.
Vriendelijkheid als fontein van de eeuwige jeugd
Ongelooflijk, maar vriendelijkheid is dus de fontein van de eeuwige jeugd waar we al zo lang naar op zoek zijn. Als je het leven met een brede glimlach tegemoet treedt, zul je merken dat je die glimlach terugkrijgt. Als je vriendelijk bent tegen andere mensen, ga je zelf ook lekkerder in je vel zitten. Soms moet je daarvoor uit je comfortzone stappen (bijvoorbeeld als je het niet gewend bent om complimenten te geven). Dat is alleen maar positief voor je eigen groei. En: het leven wordt er ook gewoon leuker van. De kans op samen lachen, gezellige dingen doen en genieten is groter als je vriendelijk bent.
Zelf aan de slag
Moet jij nodig je vriendelijkheidsspieren trainen? Dan is deze work-out voor jou:
- Laat een fooi achter na het afrekenen zonder dat degene aan wie je de fooi geeft dat ziet (geven zonder daarvoor dank te verwachten is een van de zuiverste vormen van vriendelijkheid).
- Gedraagt iemand zich grof of respectloos tegenover jou? Vraag je dan af: hoe moet het wel niet zijn om in zijn schoenen te staan en zo te denken?
- Wees dankbaar voor vanzelfsprekende dingen.
- Vraag aan de mensen in je omgeving of je hen misschien ergens mee kunt helpen.
- Moedig iemand aan: laat weten dat jij er alle vertrouwen in hebt.
- Wees lief voor jezelf en focus op waar jij tevreden mee bent.
- Ga naar de website www.choosetobenice.com en onderteken de vriendelijkheidsgelofte.
- Ga naar dr. Kirsten Neff’s en prof. dr. Roos Vonk’s website www.zelfcompassie.nl om jouw compassie-voor-jezelf-spieren te trainen.
Bron: Ga doen wat je écht belangrijk vindt
Door: Nick van Dam, Judith Grimbergen, Paul Sherman, David Garten