Bent u of uw directie nog niet overtuigd van de noodzaak om vandaag te starten met CO2-neutraal ondernemen? In dit artikel noemen we vijf goede redenen uit het boek CO2-neutraal ondernemen – Zo doe je dat om tot actie over te gaan. Leg de inzichten voor aan collega’s, klanten en investeerders om hen te overtuigen van uw visie op een duurzame bedrijfsvoering. Informeer hen over de economische voordelen voor zowel de korte als de lange termijn en over de ecologische en sociale voordelen voor deze en toekomstige generaties.
De vijf redenen noemen, zijn in onze ogen de belangrijkste en meest overtuigende. Dat wil niet zeggen dat er niet nóg meer redenen zijn om CO2-neutraal te ondernemen!
Reden 1: Kostenreductie
Voor iedere organisatie is het vanuit bedrijfseconomisch perspectief, zowel op korte als op lange termijn, interessant om het verbruik van fossiele brandstoffen te verminderen. Op de korte termijn leidt het minder verbruiken van energie immers tot kostenvoordelen. Wanneer u bijvoorbeeld de bandenspanning van uw wagenpark zorgvuldig op peil houdt, is er tot 4% op de totale brandstofkosten per jaar te besparen, doordat de banden minder weer stand hebben van het wegdek.
Meer gebruikmaken van videoconferencing in plaats van naar buitenlandse filialen reizen voor overleg levert tot duizenden euro’s per jaar kostenreductie op. Het effectiever indelen van uw productieproces leidt tot besparingen op energiekosten. Machines kunt u, wanneer een onderdeel van het proces is afgerond, automatisch laten uitzetten. Soms zijn er niet eens extra investeringen nodig en leidt bewustwording van medewerkers al vanzelf tot energiebesparingen. Vaak vergen efficiencymaatregelen wel een investering vooraf, maar verdient u die al binnen enkele jaren terug.
Reden 2: Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Het tegengaan van klimaatverandering is voor het bedrijfsleven een top 5-onderwerp van aandacht geworden. Mede op aandringen van aandeelhouders, leveranciers, overheid en consumenten heeft het bedrijfsleven dit onderwerp op de agenda geplaatst. Ook vanuit het duurzaam inkoopprogramma van de Nederlandse overheid worden aan leveranciers steeds meer eisen gesteld ten aanzien van CO2-neutraal ondernemerschap. Zo is de CO2-prestatieladder van de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO) in het leven geroepen. Deze ladder wordt gebruikt als instrument voor het beoordelen van de klimaatvriendelijkheid van leveranciers bij (overheids)aanbestedingen.
CO2-Prestatieladder
-
De CO2-prestatieladder is bedoeld als instrument voor het beoordelen van de klimaatvriendelijkheid van leveranciers bij (overheids)aanbestedingen. Naarmate een organisatie die meedingt bij een aanbesteding hoger op de vijf treden van deze ladder klimt, kan zij een hogere fictieve korting bedingen op de prijs van de door haar aangeboden producten of diensten. Hoe meer een organisatie de uitstoot van eigen broeikasgassen reduceert en daar ook stakeholders bij betrekt, hoe hoger ze klimt op de ladder. Prorail is de oorspronkelijke initiator van de CO2-prestatieladder, maar inmiddels voert de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (www.SKAO.nl) de taak van beheren en informeren uit.
Dat maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) kan leiden tot commercieel succes, blijkt uit verschillende onderzoeken.1-7 Zo zijn consumenten bijvoorbeeld eerder bereid producten en diensten te kopen van organisaties die maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Concurrentievoordelen door MVO
Maar er zijn meer concurrentievoordelen te noemen. De belangrijkste concurrentievoordelen van maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn de volgende. Maatschappelijk ondernemen:
- verbetert de klantloyaliteit
- verhoogt de koopintentie
- draagt bij aan het aantrekken van goed personeel
- verhoogt het moreel onder de werknemers
- creëert goodwill en een goede reputatie bij stakeholders
- realiseert een grotere acceptatie bij prijsverhogingen
- dient als schild tegen kritiek in tijden van crisis.
Reden 3: het klimaatprobleem
Al sinds de industriële revolutie veroorzaken menselijke activiteiten de uitstoot van grote hoeveelheden extra broeikasgas. Dit komt mede doordat fossiele brandstoffen als olie, gas en steenkool worden verbrand om daarmee energie op te wekken voor huishoudens, fabrieken en vervoer. Bovendien zijn door de intensieve landbouw de emissies van de broeikasgassen methaan en lachgas de laatste decennia sterk gestegen. Alle broeikasgassen samen laten in de atmosfeer de zonnestraling wel door naar het aardoppervlak, maar houden de terugkaatsende straling tegen. Doordat deze gassen de warmte van de zonnestraling vasthouden, fungeren ze voor de aarde als een soort isolatie. De toenemende hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer houdt de warmte op aarde steeds beter vast, waardoor de gemiddelde temperatuur aan het stijgen is. Door die temperatuurstijging veranderen wereldwijd de klimaatsystemen.
Regionale gevolgen van klimaatverandering worden op dit moment al waargenomen; de inschatting is dat deze gevolgen in de meeste delen van de wereld tot aanzienlijke risico’s kunnen leiden, als de temperatuur verder stijgt. Op sommige plekken op aarde zal het droger of juist extreem natter worden dan vóór de opwarming van de aarde. Het KNMI voorspelt dat in de Hoorn van Afrika de weersomstandigheden aanzienlijk zullen verruwen door meer extreme regenval en meer extreme droogtes.
Reden 4: informatieplicht energiebesparing
De Nederlandse Wet milieubeheer kent sinds 1993 een energiebesparingsplicht. Deze energiebesparingsplicht houdt in: De plicht voor organisaties om alle energiebesparingsmaatregelen te nemen die zich binnen vijf jaar of minder terugverdienen. Dit geldt voor bedrijven én instellingen die meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 aardgas verbruiken. Ondernemers worden vanaf 2019 verplicht om aan het bevoegd gezag te rapporteren welke energiebesparende maatregelen zij hebben getroffen.
Met deze informatieplicht wordt een striktere handhaving en toepassing van de energiebesparingsverplichting mogelijk. De rapportage wordt door het bevoegd gezag gebruikt om te controleren of aan de energiebesparingsplicht is voldaan.
Reden 5: Internationale afspraken voor Co2-reductie
Het Klimaatakkoord van Parijs, het Nederlandse klimaatakkoord en ook regionale en zelfs stedelijke afspraken voor CO2-reductie zetten aan tot actie. Overheden, bedrijfsleven, instellingen en burgers gaan samen aan de slag om het fossiele energieverbruik te verminderen.
Op internationaal niveau is afgesproken om iedere vijf jaar de inspanningen en vorderingen van alle landen afzonderlijk te beoordelen. Wanneer de klimaatdoelen niet worden gehaald, dan wordt het beleid aangescherpt. Dat kan bijvoorbeeld door de uitstoot van CO2 financieel zwaarder te gaan belasten. Daarmee worden dan energiebesparing en duurzame opwekking nóg aantrekkelijker.
Bron: CO2-neutraal ondernemen – Zo doe je dat
Door: Rob van der Rijt