Als jij in jouw organisatie (of thuis) iets wilt veranderen of in een verandertraject zit, blijf dit jaar dan bij ons aangehaakt! Want we gaan je helpen de kans te vergroten dat het lukt. We brengen je op boommanagement.nl een jaar lang inspiratie, handige kennis, wijze lessen en duwtjes in je rug. Dat doen we om de week: op VeranderPrikkelVrijdag! Samen met de auteurs van het net verschenen boek Veranderprikkels, 18x meer kans dat het lukt, gaan we je helpen met blogs, filmpjes, quotes, podcasts, opdrachten, top3-5-10en, voorbeelden uit de praktijk en persoonlijke verhalen. Vrolijk en hoopvol, net als het boek.
De Veranderpikkels zijn allemaal direct in jouw praktijk toepasbaar en bedoeld om jou te helpen realiseren wat je wilt veranderen. Of wat je je op 1 januari hebt voorgenomen (want ja, je weet het vast: drie weken, zolang (of nou ja, zo kort) houden de meeste mensen hun goede voornemens vol. En die zitten er alweer op voor 2024.
We beginnen op vrijdag 2 februari!
In de tussentijd al hulp nodig? Hieronder lees je een VeranderprikkelVrijdagVoorproefje.
VeranderPrikkelVrijdagVoorProefje
Trek maar uit, die zevenmijlslaarzen
Grote stappen, snel op de berg. Het klinkt mooi en verleidelijk. Zeker als je voor jouw verandering precies weet waar de vlag op de berg staat waar je naartoe wilt, je strak voor ogen hebt welke stappen je moet zetten om er te komen en je je plan hebt dichtgetimmerd. Zevenmijlslaarzen aan, let’s do this!
Het is de gemene deler bij verandering in organisaties: de neiging tot DE GROOTSE AANPAK. En tegelijkertijd de reden waarom het zo vaak mis gaat: het is te groot. We willen te veel en te snel. Die zevenmijlslaarzen horen thuis waar we ze van kennen: in sprookjes.
Pinguïninspiratie
Net als de pinguïn ben je als mens (en dus als uit-mensen-bestaande-organisatie) niet gemaakt voor grote stappen. Bij de pinguïn komt dat door haar korte pootjes, bij jou steekt je brein er een stokje voor. Dat komt in opstand als de verandering te groot is. Die opstand kun je omzeilen. Door kleine stappen te zetten, hou je je brein een beetje voor de gek: geen paniek, niks aan de hand, hier hoeft de rem niet voor ingetrapt!
Krankzinnig klein
Dat je die grote stappen niet zet of je grote voornemens niet waarmaakt, is dus hartstikke logisch en verklaarbaar. Uit de psychologie weten we dat zelfeffectiviteit een van de belangrijkste ingrediënten is voor motivatie. Het houdt in dat je het vertrouwen hebt dat jij iets succesvol kunt, dat het voor jou haalbaar is. Dat is een mooie leidraad om te bepalen wat jouw eerste of volgende kleine stap kan zijn. En dan is het de kunst om het nóg kleiner te maken. Krankzinnig klein.
In één keer een halve marathon lopen: niet te doen (en dat weet je). Zaterdag een kwartier wandelen: lukt.
Nooit meer snoepen: niet te doen: Eén dropje en daarna een mandarijn: lukt.
In organisaties is het net zo. Morgen gaat alles anders, nooit meer ontevreden klanten, geen gedoe meer onderling: mission impossible. Wat wél lukt, is vandaag die ene ontevreden klant bellen en luisteren naar zijn verhaal of het komende uur niet meepraten als er wordt geroddeld. Of zoals Agnes doet om aan haar tweede boek te beginnen: elke dag vijf minuten schrijven.
Luister naar de pinguïn, hou je brein een beetje voor de gek. Grotere kans dat het dan wél lukt.
Grotere kans dat het lukt
Dit is geen nieuw inzicht. Een paar duizend jaar geleden zei Lao Zi het al in de Tao te Ching: ‘Confronteer jezelf met het moeilijke zolang het nog makkelijk is. Bereik het grote doel met een reeks kleine stappen.’ En daarna is het veelvuldig herhaald. Toch zien we organisaties nog dagelijks die zevenmijlslaarzen om de benen hijsen. Want ‘we zijn daadkrachtig’. Want ‘we hebben targets’. Er is lef voor nodig om daarvan af te wijken. Over hoe je dat kunt doen en hoe deze prikkel een gouden duo vormt met taart eten J, lees je in Veranderprikkel #2 Volg de pinguïn in Veranderprikkels, 18x meer kans dat het lukt.
Direct oefenen?
- Wil je geen Veranderprikkel missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief >>>
Bron: Veranderprikkels
Door: Renate Kamp, Agnes Nanninga