Ik heb een leuke boodschap voor je. Deze boodschap kan je rust en lef geven. Daarbij kan het je helpen om perfectionisme los te laten. Hier komt de boodschap: ‘Iets mag slecht zijn voordat het goed wordt’.
Geschatte leestijd: 2 minuten
Elke uil was ooit een uilskuiken
Elke wijze uil is ooit begonnen als uilskuiken! Laten we er eens een voorbeeld van animatiestudio Pixar bij pakken. Creativiteit is daar uiteraard superbelangrijk. Jarenlang presteerden zij buitengewoon goed. Een van hun ingrediënten voor succes is de braintrust. Dat is een groep mensen die op vaste momenten bij elkaar komen om feedback te geven op het creatieve proces. Wat ik gaaf vind aan Pixar is dat onderkend wordt dat veel van hun werk aan het begin slecht is. En dat dat oké is.
Door hard te werken, dingen uit te proberen, feedback te verzamelen en te experimenteren worden dingen vanzelf beter en uiteindelijk zelfs heel goed. Verder krijgen de mensen de vrijheid om te falen. Dingen mogen mislukken. Door dit uit te spreken durven mensen meer risico te nemen in plaats van altijd maar op veilig te spelen. Tijdens het schrijven van mijn boek ben ik met een groeimindset naar het proces gaan kijken.
Hoe kun je dit toepassen?
Hoe zou jij dit kunnen toepassen in je werk? Wat moet van jou altijd meteen perfect zijn? Tijdens het schrijven van mijn boek ben ik met een groeimindset naar dat proces gaan kijken. ‘Hoe kan ik mezelf ontwikkelen als schrijver?’, is een van de leerdoelen die ik mezelf gesteld heb. In dat proces ben ik een online masterclass van Ronald Giphart gaan volgen. Hij deelde daarin de volgende les: ‘Kun je geen goede eerste zin bedenken? Dan begin je toch bij de tweede zin!’. Mijn uitgever deelde iets soortgelijks. ‘Je hoeft niet bij hoofdstuk 1 te beginnen. Als jij inspiratie en zin voelt om bij hoofdstuk 6 te beginnen, dan doe je dat toch gewoon?’.
Het helpt mij ook enorm om te beseffen dat iets niet meteen heel goed hoeft te zijn. Vind je het lastig om te beginnen? Moet iets meteen perfect zijn van jou? Pas je doel aan. Stel het beginnen als doel. En dat hoeft niet perfect te zijn. Het mag zelfs slecht zijn. Vanuit dat begin kun je gaan sleutelen, verbeteren en aanpassen.
- Dit fragment komt uit het boek SuperFalen, creëer radicale openheid over fouten in organisaties. Dit is stukje is onderdeel van het hoofdstuk: Perfectionisme loslaten.
Door: Frank Deuring