Veel zitten brengt gezondheidsrisico’s met zich mee, zeker voor mensen die daarnaast te weinig bewegen. Met name op het werk zitten Nederlandse volwassenen veel. Het stabureau lijkt de oplossing en is daarom in veel (thuis)kantoren inmiddels niet meer weg te denken. Een veelgehoorde vraag blijft wel: is staand werken wel de oplossing?
Europees kampioen zitten, met name op de werkvloer
Eerder bleek uit een analyse van TNO dat Nederlanders meer zitten dan andere Europeanen. TNO liet zien dat een groot deel van deze zittijd op het werk plaatsvindt: ongeveer de helft van alle werknemers (49 procent; 3,7 miljoen) zit 6 uur of meer per werkdag. Vooral kantoorbanen scoren hoog. Juristen, economen en software ontwikkelaars bijvoorbeeld, zitten gemiddeld 7,3 uur per werkdag. Daar komt de zittijd tijdens woon-werkverkeer nog bij; gemiddeld 1 uur per dag.
Bewegen tijdens de werkdag
Zitten vervangen door bewegen heeft positieve gezondheidseffecten. Hoe intensiever je beweegt, hoe beter. Korte, actieve zit-onderbrekingen kunnen al leiden tot verbetering van de bloeddruk, bloedsuikerspiegel, insulinegevoeligheid en het vetgehalte in het bloed. Minder zitten helpt daarnaast om rugpijn, nek- en schouderpijn en algemene lichamelijke klachten te verminderen.
Afwisseling met stabureaus en hoge vergadertafels
Uit onderzoek blijkt dat langdurig staan, net als langdurig zitten, gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, zoals een grotere kans op klachten aan de lage rug en benen. Deze klachten kunnen al na veertig minuten optreden. Daarom is afwisselen tussen zitten, staan en bewegen belangrijk. Een stabureau helpt hier goed bij. Een beweegvriendelijke werkplek en kantooromgeving, met bijvoorbeeld stabureaus en hoge vergadertafels, is een belangrijke voorwaarde voor werkgevers om medewerkers in beweging te krijgen. Wil je de kans op succes vergroten, zorg dan 1) voor betrokkenheid van de werkgever en neem de beweegaanpak op in het organisatiebeleid, en 2) houd de aanpak structureel onder de aandacht en betrek medewerkers actief.
Bron: Kenniscentrum Sport & Bewegen
Door: Yannick de Korte, Kenniscentrum Sport & Bewegen