Het Groot Werkvormenboek voor de Zorg is groot van formaat, zwaar en stevig. De pagina’s zijn dik en de vormgeving overzichtelijk. Hierdoor straalt het ook zelfverzekerdheid uit, een boek waar je wat aan hebt. De kleuren ondersteunen dat.
Wanneer ik Het Groot Werkvormenboek voor de Zorg opensla word ik meteen blij. Op de eerste pagina staat een overzicht van alle werkvormen geplaatst onder de vormen van overleg (clusters genoemd) en waar het bij toe te passen is. Van kennisles tot vaardigheidsles en van patiëntgesprek tot intervisie. Aanvullend zijn er werkvormen toegevoegd op thema’s. Ontwikkeling & groei, kwaliteit & veiligheid, strategie & plannen, energie & werkplezier en team & samenwerking. Thema’s die in alle gebieden van zorg terug komen.
De auteurs leggen maar liefst 130 werkvormen uit. Het toepassen ervan is waardevol voor het vergroten van de effectiviteit binnen de zorg. Daar wil toch iedereen aan bijdragen?! Het boek is te gebruiken binnen alle sectoren in de zorg. Van jeugdzorg tot ouderenzorg. Van onderwijs tot ziekenhuis.
Kennis is er vaak genoeg binnen de zorg, daar ligt het probleem niet. Maar de manier waarop je het overbrengt, daar is vaak nog wel iets aan te verbeteren. Dit boek geeft je inspiratie om iets wat je al jaren hetzelfde doet, op een andere manier aan te gaan pakken. En geloof mij: je werk wordt er leuker van, je werkt beter samen en het kost je minder tijd. Ook degene(n) die tegenover je staat zal het positieve effect gaan merken; het is immers veel leuker om een keer iets anders te doen. Alleen daar trek je al de aandacht mee.
Het boek is overzichtelijk ingedeeld. De uitleg per werkvorm op staat steevast op de rechterpagina. De werkvormen zijn genummerd en die zijn duidelijk (groot) terug te vinden in de rechterhoek bovenin. Hierdoor zie je in één oogopslag bij welk nummer je bent, dit maakt het zoeken gemakkelijk.
De opbouw is vast; in het kort, opbrengst en aanpak. De auteur werken het onderdeel aanpak uit met een stappenplan. De korte uitleg is duidelijk. Dit zorgt ervoor dat het boek, ondanks de veelheid aan werkvormen, heel overzichtelijk is en gemakkelijk in gebruik. Ik heb het boek al meerdere keren gebruikt en elke keer vind ik binnen een paar minuten precies wat ik nodig heb, waardoor ik meteen aan de slag kan met de voorbereidingen.
Op de linkerpagina’s van het boek krijg je steeds een extraatje, toegespitst op de beschreven werkvorm. Dit kan bijvoorbeeld een stukje theorie zijn, een praktijksituatie, een checklist of een extra opdracht. Door het gebruik van tekeningen wordt het boek speelser. Deze tekeningen zijn ook goed te gebruiken voor het geven van uitleg over de opdracht of de theorie die er aan ten grondslag ligt. Het visueel maken zet kracht bij en het scheelt een hoop tijd dat je zelf niet te veel na hoeft te denken over de vormgeving. Het is simpelweg natekenen.
Zo gebruikte ik bij de werkvorm met de titel hersteltijd de tekening op de linker pagina van het ‘werkstressoren en energiebronnen balans-model’. Hierdoor kregen we in één oogopslag helder wat haar stressoren en energiebronnen waren en welke uitkomst dit gaf. We zagen meteen waar de disbalans zat waardoor we aan de slag konden met een concreet actieplan.
De grote variëteit in werkvormen en toepassingsgebieden maken Het groot werkvormenboek voor de zorg waardevol voor veel beroepsgroepen in de zorg.
Saskia Rasker is orthopedagoog/GZ-psycholoog en ervaringsdeskundige op het gebied van burn-out en moederschap. Zij blogt over deze onderwerpen op www.leefhetvoor.nl en heeft een eigen praktijk waarin ze moeders met (langdurige) stressklachten begeleidt van inzicht naar balans in hun leven.
Bron: Managementboek.nl