De gasprijzen zijn enorm gestegen de afgelopen maanden. Dit betekent dat het besparen op aardgas nóg interessanter is geworden. Dan lijkt het misschien ingewikkeld om als bedrijf of instelling volledig van het aardgas af te gaan. Maar het kan wel degelijk, van kleine stapjes tot en met wat hulp van een expert.
Bespaar en verduurzaam
Bedrijven en instellingen zijn sowieso al verplicht vanwege de Wet Milieubeheer om alle energiebesparende maatregelen te nemen die ze binnen vijf jaar kunnen terugverdienen. Daarnaast moeten in 2023 alle kantoren verplicht Energielabel C hebben (haal je dat label niet, dan mag je je pand niet meer verhuren!). En daar komt dan nu de hoge gasprijs bij als reden om te gaan besparen op energieverbruik en meer zelf duurzaam te gaan opwekken.
Tips voor besparen en anders verwarmen
Verduurzaming van je gebouw begint bij een goede isolatie. Een gebouw dat heel goed is geïsoleerd heeft in de winter maar weinig warmte nodig om prettig in te kunnen werken. Recente gebouwen hebben goede isolatie en HR++ glas. Oudere panden zijn vaak maar gedeeltelijk geïsoleerd. De isolatie van de gevel en de vloer ontbreekt dan bijvoorbeeld in veel gevallen. Het duurzaam verwarmen van je gebouw start met een goede isolatie om zo de warmte überhaupt binnen te houden.
Verwarmen kan vervolgens met behulp van een elektrische warmtepomp of een warmtenet in de buurt. Je kunt ook warmte uit de bodem halen die in de zomer is opgeslagen, of warmte gebruiken uit diepere aardlagen. Infraroodpanelen geven stralingswarmte. Ze zijn een zuinige verwarming in de winkel, op kantoor of op plekken waar maar kort of af en toe gewerkt wordt. Zo hoeft niet de heel ruimte verwarmd te worden, maar alleen de plek waar iemand aan het werk is. Warm water komt ten slotte via de zonneboilers op het dak de kraan uitstromen.
Gasloos productieproces
Ieder productieproces kan ook draaien op duurzame elektriciteit. Zelfs extreem energie-intensieve productieprocessen met gebruik van warmte van 2500°C kunnen met duurzame stroom worden gemaakt. En die stroom kun je met behulp van eigen zonnepanelen of een windmolen in buurt ook zelf opwekken.
De vrijgekomen warmte gedurende een productieproces blijft in veel bedrijven onbenut en wordt in het water of de lucht gestort. En dat is jammer, want het is nog vaak te ‘hergebruiken’ als energiebron voor eigen kantoren of andere bedrijven op het bedrijfsterrein.
CO2 neutraal ondernemen
Naast dat besparen op aardgasverbruik goed is voor de portemonnee en het voldoen aan regelgeving, levert het ook een milieubijdrage. Olie, gas en steenkool zijn fossiele brandstoffen waar we volgens de Europese Green Deal en ook ons eigen Klimaatakkoord snel van af moeten.
Het boek ‘CO2-neutraal ondernemen – zo doe je dat’ biedt nog meer praktische tips en een stappenplan om eenvoudig als bedrijf of instelling zelf aan de slag te gaan met energie- en brandstofbesparing en duurzame opwek. Dat bespaart kosten, helpt je aan een beter imago en draagt bij aan het halen van de klimaatdoelen.
Door: Rob van der Rijt