Laten we stilstaan bij morele burn-outs als epidemie. Nee, ik heb geen statistieken. Ik heb ook geen onderzoek gedaan. Ik weet zeker dat anderen dit al voor me gedaan hebben. Maar terwijl ik dit snel op een maandagochtend tik, ben ik een beetje lui. Dus heb ik de bewijsstukken er niet bijgehaald. Toch ben ik er vrij zeker van dat we ons midden in een epidemie bevinden, die erger is dan de pandemie waar we nu hopelijk uit komen. Dit vanwege de vele, vele morele verwondingen die mensen gedurende een lange periode hebben opgelopen. Misschien is deze epidemie tijdens de pandemie zelfs erger geworden. Wie weet.
Morele stress en verwondingen als cognitieve en emotionele reacties op schendingen van persoonlijke waarden gedurende een lange periode. Dit krijg je wanneer mensen niet kunnen voorkomen dat bepaalde attitudes en gedragingen optreden, die niet in lijn zijn met hun waarden. Ook wanneer je jezelf eigenlijk niet bewust bent van je waarden. Zoals ik altijd zeg: integriteit is vasthouden aan je innerlijke kompas, maar is ook je houding en gedrag ten opzichte van anderen wanneer je niet bij hen bent.
Meer bekendheid over morele burn-outs
Eerder werden morele burn-outs in verband gebracht met trauma’s die mensen in het leger ervaren, zoals veteranen met PTSS. Maar steeds meer praten mensen over de impact van morele burn-outs binnen het bedrijfsleven, religieuze instellingen, scholen, de sportwereld enzovoorts. Mensen betreden die ecosystemen, bijvoorbeeld hun werkleven, met een persoonlijke blauwdruk (en ze worden geboren met een bepaalde natuur), inclusief een bepaald kader op het gebied van moraal, ethiek en integriteit. Die blauwdrukken zijn persoonlijk, want ze zijn per persoon verschillend. Vervolgens merken mensen een grote discrepantie tussen hun blauwdruk en het ecosysteem waarin ze zich bevinden.
Ondertussen wil de Nederlandse regering de algemene cultuur in ons medialandschap onderzoeken. Dat is natuurlijk nodig, maar nog interessanter is dat veel mensen die zich in mijn verleden schuldig hebben gemaakt aan onaanvaardbaar gedrag, Matthijs van Nieuwkerk nu publiekelijk verdedigen. Wat een verrassing…
Tekenen van morele burn-out en remedie
Tekenen van een morele burn-out kunnen zijn dat iemand niet kan stoppen met werken en zich niet kan ontspannen. Of dat iemand zich kan schamen voor een gebeurtenis die zich heeft voorgedaan op de werkvloer, of zich gedurende lange tijd dagelijks angstig kan voelen. Iemand kan zich uitgeput voelen: fysiek, emotioneel, intellectueel en spiritueel. Iemand kan ongeïnteresseerd en niet betrokken door het leven gaan, zowel op het werk als privé. Evenzo kan iemand constant zaken uitstellen, negatieve gedachtes hebben, of steeds het ergste verwachten. De enige remedie tegen een morele burn-out is je vreugde hervinden, zoals met alles eigenlijk.
Laten we onszelf alleen niet voor de gek houden: een levensloop verandert door dit soort zaken. Kansen die niet komen. Netwerken die niet worden gebouwd. Financiën die beïnvloed worden. Omgaan met dit soort levenspaden kan alleen met veel compassie en barmhartigheid. Daardoor ontstaat dankbaarheid, en worden er weer nieuwe kansen gecreëerd. Bovendien leiden de ervaringen tot meer empathie voor anderen die soortgelijke ervaringen hebben.
Laat die doelen maar komen, vooral in het geval van groei na pestgedrag. Die pestkoppen kunnen sommige delen van je leven volledig vernielen, maar ze kunnen nooit je plannen en vastberadenheid afnemen. Speel je spel en blijf bij jezelf horen. Oftewel, blijf loyaal aan jezelf. Laat je innerlijke wijsheid je leiden. Dat innerlijke kompas of die stem die je hebt, zal je nooit in de steek laten.
Meer weten? Plan gerust je integriteitsconsult via http://theintegritytalks.com.
Door: Dina Perla Portnaar