Het nieuwe jaar is begonnen en wat mij altijd fascineert is dat veel organisaties dan iets nieuws willen gaan doen: een nieuwe ambitie, een nieuw project, of toch op minst groei. Zo zijn we geprogrammeerd: voortdurend gericht op groei, doelen, targets, op verbeteren en ontwikkelen. De laatste tijd zie ik echter ook steeds meer stemmen opgaan die (terecht) vraagtekens plaatsen bij de gerichtheid op continu verbeteren. Het is namelijk vaak een denken vanuit schaarste, vanuit wat er nog niet is, wat we zouden moeten doen of wie we zouden moeten zijn. Terwijl het zoveel meer ontspannen en effectief is om gewoon te zijn wie je bent en te doen waarvoor je bedoeld bent. Zo eenvoudig? Yes, zo eenvoudig is het.
In de praktijk zie ik dat continuïteitsprincipes vaak samenhangen met wat (externe) stakeholders aangeven. Financiers in het publieke domein, de inspectie, maar ook aandeelhouders kunnen dergelijke principes meegeven. De principes die voortvloeien uit het collectief doel zijn echter vooral van de mensen zelf, die geven de energie en inspiratie, die zorgen voor blije klanten. Door principes van collectief doel en continuïteit transparant te scheiden, maak je ze veel beter behapbaar voor mensen, ook als ze eens wat minder populair zijn. Het is heel verfrissend en helpend voor medewerkers als je gewoon kunt en durft zeggen: misschien zijn we hier met zijn allen niet heel blij mee, maar het is wel nodig om te blijven draaien. Daarbij is uiteraard van belang dat je hierin volledig integer bent en dat er een juiste balans tussen continuïteitsprincipes en leidende principes vanuit het collectief doel.
Wil je op koers blijven in 2020? Kijk dan eens kritisch naar je collectief doel en de leidende principes in je organisatie. Vraag je eens eerlijk af: doen we dit omwille van het collectief doel of de continuïteit? Zijn we daar eerlijk over naar onze mensen? Kijk ook eens rond in je organisatie naar de vormgeving van processen. Hoe trouw ben je daar aan je missie? Hebben de mensen die het moeten doen een stem gehad in de doorvertaling van de missie? Waren de kaders helder? Doen we recht aan kwaliteiten en drijfveren? En waar doen we eigenlijk nog dingen of bedenken we plannen die gewoon niet significant bijdragen. Misschien wordt het dan tijd om daar eens afscheid van te nemen. Dat is nog eens een significante verbetering!
Door: Rianca Evers den Ouden