Wees jezelf en pas je aan. De tegenstrijdige boodschap waarmee elk kind ter wereld in de wieg wordt gelegd. Enerzijds is er het verlangen naar samen, naar bij de groep horen, met elkaar sterker en veiliger zijn, versmelten, je gedragen voelen door de tribe. Anderzijds is er het verlangen naar alleen, naar een unieke identiteit hebben, je eigen weg bewandelen, mogen afwijken, autonome keuzes maken, je vrij voelen.
Je positie op het continuüm van collectiviteit-individualiteit of alleensamen is niet iets wat je in een keer bepaalt, of iets wat vaststaat als je wordt geboren, maar een dans die je levenslang danst. Er zijn periodes in je leven waarin je meer verlangt naar samen en periodes waarin je meer verlangt naar alleen.
Culturen verschillen in de mate waarin ze meer collectivistisch of individualistisch zijn ingericht. In een collectivistische cultuur,zoals bij de Masai of in China, ben je ten eerste lid van de groep, de gemeenschap. In een individualistische cultuur, zoals in de Randstad of in Zweden, ben je ten eerste een vrij individu. Politieke inrichting en sociale codes van een land passen in die voorkeur voor collectivisme versus individualisme.
Doormijmeren thuis
Hoe zou het zijn als we probleemjongeren eens niet zouden straffen en uitsluiten? Als we om hen heen gingen staan met de buurt, school, politie, vrienden, familie, samenleving en gezondheidszorg? Als we zouden zeggen hoe leuk ze zijn? Ze kansen zouden bieden? Wat als je dat ene kind dat nooit wordt gevraagd voor een speelafspraakje toch eens uitnodigt op een partijtje? Je oude buurvrouw uitnodigt met Pasen? Dat moeilijke nichtje toch betrekt bij de familiedag? Wat draag jij bij in je buurt, vereniging, op de school van je kinderen, in je familie, in de politiek? Sluit je in of sluit je weg?
Doormijmeren op je werk
Als je een directiecoaching op je werk hebt, pas je dan de principes van Daniw toe (Zie het boek Da’s gek van Danielle Braun)? Zeggen mensen eigenlijk weleens echt openlijk sorry tegen elkaar voor je verdergaat met oplossingen bedenken? Stel eens de vraag bij een conflict: ‘Hoe heb jij hieraan bijgedragen? Heb je geprobeerd het conflict constructief te temperen of op te lossen of heb je als omstander olie op het vuur gegooid?’ Samen ratten verjagen: de kracht van Daniw.
Beluister de Boom Management Podcast: Da’s gek met Danielle Braun
Bron: Da’s gek
Door: Danielle Braun