Deze uitdrukking is een speelse verbastering van Danielle Braun en Esther van Fenema. Veelvuldig gecorrigeerd op social media: ‘Het is “de olifant in de kamer” of “roze olifanten zien”. Maar niet allebei.’ Wij hebben ze eigenwijs gecombineerd. Je voelt de onrust door de kamer stampen.
The elephant in the room
Het Engelse spreekwoord the elephant in the room verwijst naar een probleem waarover mensen niet met elkaar willen praten. De term komt van de Russische dichter Ivan Krylov (1769-1844) die een fabel schreef over een man die een museum bezocht en allemaal details waarnam, maar niet de grote olifant die ook in de kamer stond.
De roze olifant leidt af, zodat je aan niks anders meer kunt denken. Het begrip ‘roze olifant’ verwijst naar wanen of hallucinaties, zoals bij een psychose, delier of drugsgebruik. Er is een biermerk met een roze olifant als beeldmerk: Delirium Tremens. En wie kent niet de prachtige scène uit de oude Disneyfilm ‘Dombo’ waarin Dombo hallucineert over een parade van roze olifanten? In de psychologie en meditatie wordt het begrip ‘roze olifant’ gebruikt als metafoor om aan te geven dat het onmogelijk is niet aan iets te denken zodra je het hebt benoemd of gevisualiseerd. Dus de opdracht ‘denk niet aan een roze olifant’ is gedoemd te mislukken.
Kortom: roze olifanten staan tussen ons in en symboliseren de realiteit die we niet durven te benoemen of die te groot is om te verdragen. Als er ergens een roze olifant in de kamer rondloopt, herken je die aan een heleboel emotie en commotie, die het echte probleem nét niet bij de kladden pakken.
Doormijmeren thuis
Welke roze olifanten houd jij thuis in stand? Waarover maak je je heel druk terwijl er eigenlijk een veel grotere emotie onder ligt? Maak je je druk over je zoon die zijn kamer niet opruimt, terwijl je je eigenlijk afvraagt of hij geen ADHD heeft en je je zorgen maakt? Zeg je tegen je man dat hij meer moet sporten, terwijl je eigenlijk merkt dat je hem bij het ouder worden minder aantrekkelijk vindt nu hij vaak tijdens het journaal uitgeblust op de bank in slaap valt? Zeg je tegen een vriend dat je Friesland ver weg vindt voor een etentje-met-aanhang, terwijl je eigenlijk geen zin hebt in zijn kwekkende vrouw? Wat zou je willen? Is de roze olifant prima en zijn sommige taboes ook mooi? Hoeft niet alles te worden gezegd? Of vormt zich langzaam een vulkaantje dat maar eens moet worden aangepakt? Welke olifant wil je vangen?
Doormijmeren op je werk
Welke roze olifanten lopen er door jouw organisatie? Of welke maatschappelijke roze olifanten houd jij in stand met het werk dat je doet? Wat vind je daarvan? Kun je er nog tegen, kinderen remedial teaching geven terwijl je eigenlijk vindt dat ouders te weinig aandacht voor kun kind hebben en ze te vaak naar de bso gaan? Diabetesmiddelen voorschrijven aan iemand met een heel ongezonde leefstijl? Diversiteitsbeleid optuigen terwijl je heel graag gewoon lekker wilt werken met mensen die op jou lijken in deze fase van ondernemerschap? Welke roze olifanten zou je kunnen vangen in jouw team of organisatie? En hoe kun je dat het beste aanpakken?
Beluister de podcast: Da’s gek met Danielle Braun
Bron: Da’s gek
Door: Danielle Braun