Een weetingroute heeft een weetingpoint, de startlocatie; meestal is dat ook de plek waar je elkaar ontmoet. De ideale route begint daar waar je toch al moest zijn. Het kantoor waar je werkt of het station, omdat het handig bereikbaar is voor de deelnemers.
Geschatte leestijd: 3 minuten
Je wil, uitzonderingen daargelaten, niet extra gaan reizen omdat je een wandelmeeting gaat doen. Het is zonde van de tijd en het werpt een onnodige drempel op. Als je op kantoor afspreekt, dan is vaak de uitgang een mooi vertrekpunt. Als je bij een café of op het station afspreekt, spreek dan van tevoren af of je meteen begint met lopen of eerst wat wilt drinken. Zorg ervoor dat je zware tassen kunt achterlaten (of thuis laat). Het zijn misschien open deuren, maar in de praktijk kan er nogal wat tijd verloren gaan bij de start aan triviale zaken als tas, jas, koffie en toiletbezoek.
Aantrekkelijk, maar ook simpel
Een ideale route heeft aantrekkingskracht, lokt je als het ware naar buiten en trekt nieuwelingen over de streep. Plezier is een niet te onderschatten factor bij het starten, maar ook bij het vaker doen van weetings. Tegelijkertijd moet een route simpel zijn. Hoewel een wandelmeeting een prachtige stadswandeling kán zijn, is het niet hetzelfde en zijn toeristische wandelroutes vaak totaal ongeschikt. Wanneer een route is uitgezet als stadswandeling, gaat de route langs de mooiste of bijzonderste plekken in de stad. Dit betekent vaak een opeenvolging van kronkelige oude straatjes, drukke pleinen, bijzondere doorsteekjes en monumentale gebouwen. Links-rechts-rechts-links-rechts-links-links … Bij een stadswandeling is het navigeren onderdeel van de lol, het doel is het ontdekken van de mooiste
Dat is heel anders bij een ideale weetingroute. Ja, ook deze route loopt langs inspirerende plekken, maar de route moet dienstbaar zijn aan het overleg: eenvoud is belangrijk. Beperk dus ook de afleiding. Te veel toeristische plekken, drukke terrassen en winkelstraten leiden af. Hoewel winkelstraten het exclusieve domein van de voetganger zijn, zijn ze ontworpen om je aandacht te vangen. Voor een stadswandeling of een middag winkelen is dat leuk, maar het is niet handig als je wilt vergaderen.
Continuïteit
Een ideale route heeft een zekere continuïteit en zo min mogelijk kruisingen met (drukke) wegen. Als je te vaak moet opletten bij het oversteken van wegen betekent dat te veel onderbrekingen van het overleg. Continue routes vind je meestal in combinatie met grotere vaak landschappelijke structuren die ook de stad ordenen. Denk aan routes langs grachten, singels, rivieren, oude dijken en parken.
Ga dus op zoek naar de groene structuren in de stad, de lanen, de singels, straten met tuinen, maar ook (oude) spoorlijnen of volkstuincomplexen bieden mooie routes. Kalm, maar inspirerend. Een straat langs een spoor is vaak groen en heeft relatief weinig kruisingen, terwijl het treingeluid meestal meevalt. Volkstuinencomplexen zijn in veel gevallen toegankelijk voor iedereen. Het heeft mij jaren gekost voor ik me realiseerde dat je door de poort kunt stappen. Het zijn oases van rust.
Ontspannen
Simpel hoeft niet te betekenen dat de route eentonig is of saai. Een mooi voorbeeld is – opnieuw – het rondje Singel in Utrecht. De route is eenvoudig te volgen (gewoon het water volgen), je kunt rustig en ontspannen wandelen, maar het is ook prachtig.
Je wilt tijdens een weeting ontspannen kunnen lopen – zonder de hele tijd op je hoede te moeten zijn. Een vriendin heeft tijdens een training eens meegemaakt dat een trainee geschampt werd door een auto. Dat gebeurde op een rustige weg langs een kanaal zonder voetpad. De automobilist maakte een inschattingsfout, in dit geval met beperkte gevolgen, maar de schrik was er niet minder om – nog even los van eventuele aansprakelijkheidskwesties. Een ideale route betekent dat je moeiteloos naast elkaar kunt lopen om intensief in gesprek te zijn. Mijn vriendin laat voortaan haar trainees heen en weer lopen langs de verkeersveilige zijde van het kanaal.
Bron: Walk your meeting
Door: Martine de Vaan