Werk-privébalans: is dat voor executives een onhaalbaar ideaal of is een zekere balans wel degelijk realiseerbaar?
Oók voor mensen die een hoge positie in een organisatie hebben, is (minstens een zekere) balans tussen werkleven en privéleven pure noodzaak. Anders is de kans namelijk groot dat je gezinsleven ontspoort, en mogelijk ook je carrière – of andersom. Het geheim is om doelbewuste keuzes te maken over waar je je wel en niet op richt, zowel thuis als op het werk – je kunt simpelweg niet alles oppakken wat zich voordoet. Executives die hierin slagen, betrekken hun gezin bij beslissingen en bezigheden op werkgebied. Bijvoorbeeld rond reizen en verhuizen. En zij proberen om zowel werk als gezin structureel voldoende aandacht te geven.Vijf thema’s voor werk en leven
Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van Boris Groysberg en Robin Abrahams (Harvard Business School), waarbij in vijf jaar tijd bijna 4000 executives uit de hele wereld zijn geïnterviewd en een enquête is gehouden onder 82 executives. Uit het onderzoek komen enkele hoofdthema’s naar voren:- Bepaal voor jezelf wat succes is Om doelbewust te kunnen leven, zul je moeten definiëren wat professioneel en persoonlijk succes voor jou betekent. Qua professioneel succes hechten vrouwen meer waarde dan mannen aan passie voor hun werk hebben, respect krijgen en een verschil maken – en minder waarde aan organisationeel succes en permanent leren en ontwikkelen. Voor mannen is financieel succes relatief belangrijker.
- Beheers je communicatietechnologie Het is essentieel om je mobiele communicatie onder controle te houden. Dat is een continue uitdaging, vooral voor executives met een gezin: wanneer, waar en hoe ben je beschikbaar voor werkzaken? Veel executives vinden dat je je aandacht niet tegelijkertijd over werk en thuis moet te verdelen: probeer niet om op twee plekken tegelijk te zijn. Focus op je gezin als je thuis bent, en op je werk als je op je werk bent.
- Bouw ondersteunende netwerken op Om het gezinsleven en het professionele leven te managen, heb je uiteraard een sterk netwerk nodig van medestanders achter de schermen. Al is het maar voor praktische hulp – betaald of van familie – als beide partners werken. En voor steun van chefs en collega’s als je een been breekt – of erger. Mannen houden hun persoonlijke en hun professionele netwerk vaker liever gescheiden, bij vrouwen zijn de meningen ongeveer verdeeld.
- Reis en verhuis selectief Veel executives vinden dat je mondiale ervaring moet opdoen en reiskilometers moet maken als je nog jong en single bent. Van de geïnterviewde executives heeft 32% een aanstelling in het buitenland afgewezen omdat zij hun gezin niet wilden verplaatsen en 28% om hun huwelijk te beschermen. Het goede nieuws: veel executives hebben een mooie carrière opgebouwd zonder ooit van land of zelfs maar woonplaats te hebben gewisseld.
- Werk samen met je partner Het is belangrijk dat partners elkaar aanvullen – qua emotionele intelligentie, taakgerichtheid, vermogen om het grote plaatje of juist de details te zien enzovoort. De partner als gever van emotionele steun, als adviseur, stimulator, klankbord en eerlijke criticus. Opvallend: mannelijke executives krijgen globaal meer steun van hun partner dan vrouwelijke executives.
Werk-privébalans: drie observaties
- Het leven gaat zoals het gaat. Je prioriteiten kunnen plotseling op hun kop worden gezet door een persoonlijke crisis – van hartaanval tot dementerende ouder.
- Er zijn veel wegen naar succes. De vragen rond werk-privébalans hebben geen ‘juist’ antwoord – maar ze moeten wel worden gesteld.
- Niemand kan het in zijn eentje. Een ondersteunend netwerk is cruciaal zowel op als buiten het werk.