Het nieuwe decennium is alweer een week onderweg. De afgelopen week gaven we ons massaal over aan het collectieve ritueel van goede voornemens. Het was druk op de wegen met alle ‘nieuwe’ hardlopers en fietsers. Maar het wordt rustiger. Op dit moment is zo’n 40% alweer gestopt met zijn of haar goede voornemens. Na een week. En nog voor het einde van de maand januari geeft 85% op. Het lijkt een weinig zinvolle bezigheid. Maar dat is te kort door de bocht geredeneerd. Als je echt wilt leren én ervaren hoe gedragsverandering werkt, formuleer dan als de wiedeweerga een voornemen waar je helemaal achterstaat. In deze blog vertellen we je hoe je zo’n voornemen in succesvolle gedragsverandering vertaalt.
Laten we met de deur in huis vallen: er zijn twee factoren die gedragsverandering cruciaal maken. Naarmate onze omgeving minder vaste elementen kent en vloeibaar is geworden, is gedragsverandering een absolute must geworden. Aanpassing aan veranderde en continue veranderende omstandigheden is cruciaal. Of je het nu wilt of niet. Naarmate onze omgeving steeds meer begint te stromen en te golven, kun je niet langer met oud gedrag volstaan. Om niet kopje onder te gaan, zul je aan de bak moeten om nieuw gedrag aan te leren. De tweede reden, waarom gedragsverandering alsmaar belangrijker is geworden, ligt binnen onszelf: het is niet alleen een kwestie van moeten. We willen ook vernieuwen en nieuwe mogelijkheden ontdekken. Niet langer zijn we tevreden met business as usual. We willen het anders en beter doen dan voorgaande generaties. En daarbij past nieuw gedrag.Start met ‘wow’ en ‘why’
Maar waar en hoe begin je met gedragsverandering? In de eerste plaats door het weloverwogen kiezen van een voornemen. Een droom die je wilt bereiken. Een doel dat je wilt realiseren. Het weloverwogen karakter van je voornemen is belangrijk. Maar er is één ding nog veel belangrijker: dat je er emotioneel gezien 100% achter staat. Dat het je een positief ‘wow-gevoel’ geeft. Maar ook dat het je een helder antwoord geeft op de vraag naar de ‘why’ van de verandering. Waarom wil je zo graag veranderen? Welk hoger doel of purpose is daarmee gediend? Denk overigens niet dat die antwoorden en positieve gevoelens je zomaar in de schoot geworpen worden. Het is vaak best moeilijk te achterhalen waar je écht voor wilt gaan. Ondertussen probeert je brein je op alle mogelijke manieren van je verandervoornemen af te houden. Waarom? Omdat het brein geen nodeloze energie wil verspillen. En omdat het je wil behoeden voor eventuele misstappen.“Je brein wil je behoeden voor misstappen”