
Daar sta je dan als werkgever met je zitzakken, pingpongtafels en koelkasten gevuld met IPA en Weizen. Vóór corona kon je daarmee nog wel het verschil maken voor medewerkers en sollicitanten. Nu niet meer. Niet zozeer omdat iedereen is uitgekeken op dat soort extra’s, maar meer omdat die volle weken met lange dagen op kantoor nauwelijks meer voorkomen. Nu onderscheid je je vooral met goede ondersteuning van flexibel of hybride werken.
Geschatte leestijd: 4 minuten
Het kabinet heeft net het thuiswerkadvies ingetrokken. Dat betekent niet dat we op kantoor helemaal teruggaan naar de oude situatie. Thuis werken, of in ieder geval flexibeler omgaan met de werktijden en -locatie, heeft iets losgemaakt. Er is iets fundamenteels veranderd in de manier waarop we werken.
Hoe staan we ervoor?
TNO heeft recent onderzoek gedaan onder ruim 8.000 werknemers naar hoe we ervoor staan wat betreft werklocatie. In november 2021 (dat was net voor de hernieuwde lockdown) werkte 57 procent van alle werknemers volledig op de locatie van de werkgever, 18 procent combineerde thuiswerken met werken op locatie en 25 procent werkte volledig thuis. Bijna 80 procent van de thuiswerkers wil ook na de pandemie veel vanuit huis werken.
Veel bedrijven zijn zelf ook al de omslag aan het maken. Spotify stapte vorig jaar al over naar een Work From Anywhere-concept. Bij KPMG werd bij de vorige versoepeling in september ingezet op hybride werken. Kantoren worden omgebouwd tot ‘clubhuisconcepten’, waarbij nog maar 30 procent is ingericht voor individuele werkplekken, in plaats van 60 procent nu. Google beloofde medewerkers dat medewerkers voortaan flexibel konden werken en kwam vrij snel daarna terug op die belofte, wat tot grote onrust en woede bij de medewerkers leidde. Inmiddels maakt Google flexibel werken toch weer mogelijk.
Even productief en productiever
Het is een bijzondere bijvangst van corona. Door het noodgedwongen thuiswerken hebben we de voordelen ondervonden. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers die deels thuis en deels op kantoor (hybride werken) net zo goed of zelfs beter presteren dan wanneer ze alleen op de werklocatie zitten. Uit het onderzoek State of Remote Work van Owl Labs blijkt dat 90 procent van de werknemers tijdens de pandemie even productief of zelfs productiever was wanneer ze thuis werkten.
We hebben overigens ook de nadelen ondervonden van het thuiswerken. Sommige medewerkers konden moeilijk een balans vinden tussen werk en privé. Het een ging soms ten koste van de ander. Bovendien hebben veel thuiswerkers ervaren dat de grens tussen werk en vrije tijd vervaagde. Dan logde men ’s avonds laat en in de weekenden toch nog even in op de werkomgeving, om de mailtjes te beantwoorden. Dat de tijden verschuiven, en dat de traditionele 9 tot 5-werkdag thuis niet meer bestaat, is op zich niet erg. Als er maar goede afspraken zijn gemaakt en er de juiste ondersteuning is. En daar ontbreekt het nog wel aan. Uit het onderzoek van TNO blijkt dat er nog lang niet overal afspraken zijn gemaakt over hybride werken in de toekomst. Bij een derde van de thuiswerkers zijn er in de organisatie (nog) helemaal geen afspraken gemaakt en bij bijna de helft alleen informele afspraken.
Ongewenste bijeffecten
Flexibel en hybride werken opent de deur voor nieuwe werknormen. Maar zet ook de deur open voor ongewenste bijeffecten. Bijvoorbeeld voor wat je met een lelijk anglicisme ‘presenteisme’ noemt. Zichtbaar aanwezig zijn, zonder productief te zijn. Of de tegenhanger: ‘leavism’, waarbij medewerkers werk mee naar huis nemen om buiten de afgesproken werktijden – of tijdens verlof of vakantie – zaken af te maken. Managers moeten bedacht zijn op dit soort symptomen, want die doen alle voordelen van flexibel werken teniet. Het managen van een hybride team vergt ook nog wel wat extra vaardigheden en ondersteuning.
Sommige bedrijven hebben een nieuwe functionaris (de ‘Hybrid Work Officer’) ingesteld, die de verantwoordelijkheid heeft voor het soepel hybride werken. Die er ook voor kan zorgen dat medewerkers dezelfde kansen krijgen, of je nou thuis werkt of elke dag op kantoor verschijnt. Dat is onder meer een cultuurkwestie, maar heeft ook te maken met technologie. Als je de juiste tools gebruikt om te vergaderen, trainen, brainstormen en te vieren, vervagen de verschillen tussen thuiswerk en werken op de locatie. Met samenwerkingstools als Teams, Asana en Slack en met geavanceerde hardware als de Meeting Owl Pro maakt het feitelijk niet meer uit waar je bent.
Gooi de zitzakken, pingpongtafels en koelkasten nog niet weg. Er zullen altijd mensen op kantoor willen hangen, sporten, ontspannen of om samen te werken in dezelfde ruimte. Maar het zijn niet meer de dingen die medewerkers binnen houden en sollicitanten over de streep trekken. Een goede balans tussen werk en thuis, duidelijke afspraken over hybride werken en de juiste faciliteiten om overal je werk te kunnen doen en te kunnen overleggen; dat zijn de zaken die belangrijk zijn voor een medewerker, én voor de organisatie.
Door: Frank Weishaupt, CEO van Owl Labs,