Voordat ik in de wereld van het sjamanisme dook, gaf ik leiding aan een consultancyfirma die gespecialiseerd was in leiderschap en transitie. Ik heb een zwak voor vakidioten en had het voor elkaar gekregen om een groep zeer bekwame, maar uiterst eigenwijze professionals te scouten. De Joden zeggen: ik wens je veel personeel toe. De overtreffende trap van dit gezegde is: ik wens je een team van professionals toe. Ik kon de mensen die voor mij werkten blind loslaten op complexe organisatievraagstukken. Deze brachten ze vaak geheel zelfstandig tot een goede oplossing. Ik kon genieten van hun gedrevenheid en vakbekwaamheid. Waar ik minder van genoot, waren de uitdagingen die ze mij als manager van de organisatie gaven. Veel van hen tartten met hun eigen wijsheid de regels die ik en mijn organisatie hadden gesteld.
Hoezeer ik ook expert was op het gebied van leiderschap, het lukte me niet om een aantal van hen respect voor de basisregels bij te brengen. Steeds weer had ik zeer professionele en soms zelfs verhitte gesprekken, maar steeds weer werden de kaders van mij en mijn organisatie met voeten getreden. Tot ik mijzelf voor de zoveelste keer betrapte op een tirade zonder publiek. Ik hoorde mijzelf iets zeggen als ‘respectloze eikels’ en ‘grenzeloze idioten’. Niet de meest lovende complimenten, zeg maar.
Droomreflectie
Het was onder de douche dat ik mij realiseerde dat ik al jaren les had in droomreflectie en dat het perspectief uit deze methode mij zou kunnen helpen. Ik stelde mijzelf de vraag: als dit een droom zou zijn, hoe zou ik daar dan op reflecteren? De eerste wet van droomreflectie is de meest uitdagende: je bent alles zelf in de droom. Dat betekent dat alle mensen, dieren, vijanden, monsters en prinsessen, eikels en idioten aspecten van jou reflecteren. Dromen laten vanuit het reflectieve perspectief zien hoe jij met jezelf omgaat. Reflecteren betekent letterlijk: spiegelen. Tot op dat moment had ik mijn reflectieve vermogens op mijn dromen gericht. Nu werd ineens mijn hele dagelijks leven als leider het domein van reflectie.
Voor het eerst had ik de moed om het gesprek met mijzelf aan te gaan. Ik kantelde al die energie die steeds naar buiten gericht was naar mijn binnenwereld, om te zien hoe ik met mijzelf omging. Wat ik zag was niet fraai. Al die slimmeriken spiegelden delen van mijzelf waarin ik mijzelf niet serieus nam en mijzelf en mijn acties vergoelijkte. Mijn innerlijke dialoog was doordrenkt met zinnetjes als ‘ja, maar ik zou in hun positie ook mijn eigen gang willen gaan’ en ‘ik heb geen zin om steeds de boeman te zijn’ of ‘het valt misschien ook wel mee’. Het viel allesbehalve mee: ik ging steeds schaamteloos over mijn eigen grenzen heen en mijn buitenwereld spiegelde die innerlijke dynamiek.
Beluister de podcast over de sjamaan en de manager
Het bleek genoeg om mijn eigen patronen te doorzien en een heldere innerlijke keuze te maken. Ik besloot om mijzelf totaal serieus te nemen en mijzelf nergens meer te verwaarlozen. Toen ik besloten had om mijn innerlijke dynamiek van grenzeloosheid te stoppen, stopte het irritante gedrag buiten me. Het was niet meer nodig om mij te spiegelen op dat gebied.
Het goede gesprek met jezelf
Zo krachtig is een goed gesprek met jezelf. Als ik nu terugdenk aan de talloze sessies die ik geleid heb die gingen over feedback geven en het gesprek met de ander, dan kan ik heel goed zien dat ik in die tijd het halve verhaal vertelde. Het gesprek buiten je mag je eerst langs jezelf halen alsof de ander je spiegelt. Je zult merken dat het merendeel van de corrigerende gesprekken buiten je niet nodig is als je bereid bent jezelf te corrigeren.
Als je het door hebt, is het ook op een bepaald niveau hilarisch. Je gaat namelijk zien hoeveel er geprojecteerd wordt en hoe vaak leiders boodschappen die ze zelf nodig hebben de organisatie in slingeren. De manager die met grote kracht propageert dat het rendement van de organisatie omhoog moet, heeft een issue met de eigen energiehuishouding.
De leider die de mond vol heeft van de integriteit van bedrijfsprocessen mag het licht laten schijnen op zelfdiscipline. De roerganger die het steeds heeft over tegenstromen die overwonnen moeten worden, heeft nog heel wat innerlijke tegenstand te pareren. Een wijze leider luistert naar de eigen boodschappen en adviezen en gebruikt ze om zichzelf bewust te maken.
Bron: De sjamaan en de manager
Door: Sven Goedbloed