Bijna iedereen maakt zich er onbewust schuldig aan: te veel zitten. Een groot deel hiervan gebeurt tijdens werkuren, blijkt uit cijfers van TNO. Tegelijkertijd is er volgens NU.nl sprake van oplopend verzuim onder werknemers. Veel en langdurig zitten past niet in een gezonde leefstijl, het hangt namelijk samen met allerlei negatieve effecten op gezondheid.
Europees kampioen in zitten, met name op de werkvloer
Uit een TNO rapport blijkt dat Nederlanders meer zitten dan andere Europeanen. Van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder zit 26 procent meer dan 8,5 uur op een gemiddelde dag. De cijfers van TNO laten zien dat een groot deel van deze zittijd op het werk plaatsvindt. Ongeveer de helft van alle werknemers (49 procent; 3,7 miljoen) zit 6 uur of meer per werkdag. Vooral kantoorbanen scoren hoog. Juristen, economen en softwareontwikkelaars bijvoorbeeld zitten gemiddeld 7,3 uur per werkdag. Daar komt de zittijd tijdens woon-werkverkeer nog bij; die is gemiddeld 1 uur per dag.
Effecten van bewegen tijdens de werkdag
Zitten vervangen door beweging (van licht tot zwaar intensief) heeft positieve gezondheidseffecten, door onder andere verbetering van de bloedsuikerspiegel, insuline-gevoeligheid en vetgehalte in het bloed. Daarnaast blijkt dat minder zitten helpt om rugpijn, nek- en schouderpijn en algemene lichamelijke klachten te verminderen.
Minder zitten op de werkvloer stimuleren
De werkvloer is dus een belangrijke plek om aan de slag te gaan met zittijd verminderen. Om minder zitten en meer bewegen op de werkvloer te stimuleren, is het belangrijk te zorgen voor een aanpak die:
- een beweegvriendelijke werkplek en kantooromgeving omvat, met bijvoorbeeld zit-sta bureaus en hoge vergadertafels,
- betrokkenheid van de werkgever waarborgt door de aanpak in het organisatiebeleid op te nemen,
- minder zitten en meer bewegen structureel onder de aandacht brengt en medewerkers betrekt.
Bron: Kenniscentrum Sport en Bewegen