Bedrijven proberen bij te blijven met AI. Het snelle tempo van AI in het algemeen, en GenAI in het bijzonder, heeft ons een buitengewoon krachtige nieuwe tool in handen gegeven terwijl we nog steeds aan het leren zijn hoe en waar we het kunnen inzetten. We zijn diep onder de indruk geraakt van de mogelijkheden, maar nu moeten we serieus nadenken over de werkelijke impact van AI op het bedrijfsleven.
AI-governance essentieel
Vaardigheden, governance en (werk)cultuur zijn essentieel om van GenAI een succes te maken. Een recent onderzoek van IBM toont aan dat CEO’s wereldwijd het belang van GenAI-governance erkennen, maar slechts 39% zegt dat ze een goede GenAI-governance hebben geïmplementeerd. Toch zijn ze geneigd om risico’s te nemen en aanzienlijk te investeren in GenAI, zelfs zonder de volledige waarde ervan te begrijpen. Dit komt doordat het risico om achter te blijven op concurrenten en de potentiële voordelen mis te lopen, groter zou zijn.
Ondertussen blijven hackers hun pijlen richten op werknemers door AI te gebruiken om slimmere phishing-e-mails, tekstberichten en zelfs deepfakes te genereren. In een van de grootste zaken van bedrijfsfraude tot nu toe, maakte een financieel medewerker meer dan $25 miljoen over naar oplichters. Zij gebruikten deepfake-technologie om zich tijdens een videocall voor te doen als de CFO van een bedrijf.
Unieke kans op AI-succes
AI-governance biedt bedrijven een unieke kans om AI-succes te realiseren. Bij Zebra leid ik een cross-functioneel team dat zich wereldwijd inzet op het gebied van GenAI-governance en -implementatie voor bijna 10.000 werknemers. We stimuleren een werkcultuur waarin medewerkers leren hoe ze GenAI veilig kunnen gebruiken en hoe ze voordeel kunnen halen uit de efficiency van GenAI.
Het opstellen van richtlijnen en governance voor een veilig, beveiligd en effectief gebruik van GenAI, en het bevorderen van een positieve werkcultuur rondom AI, is essentieel voor het succes van GenAI binnen bedrijven. Hier zijn drie stappen die je kunt nemen naar AI-succes binnen je bedrijf:
1. Zet een AI-governancestructuur op
Het is verleidelijk om direct met nieuwe technologie zoals GenAI aan de slag te gaan, maar het is verstandig om even een stap terug te doen en eerst in kaart te brengen hoe je AI binnen de hele organisatie gaat inzetten.
Effectieve integratie van AI begint met een sterke governancestructuur. Om AI-governance op te zetten, moet je een aantal kernprincipes definiëren die de waarden van je organisatie weerspiegelen en aspecten omvatten zoals dataprivacy, beveiliging en het ethisch gebruik van AI.
Een governance- of executive-stuurgroep bepaalt de richtlijnen voor het veilige en beveiligde gebruik van GenAI. Deze groep moet cross-functioneel zijn en bestaan uit topmanagers van verschillende afdelingen binnen je organisatie, waaronder vertegenwoordigers van juridische zaken en beveiliging. Samen kiezen zij de beste tools, platforms en standaarden voor de organisatie, en leggen ze de basis voor beveiliging, privacy en juridische kaders voor je GenAI-strategie.
Zonder een bestuursorgaan kan je bedrijf mogelijke problemen op het gebied van privacy-, vertrouwelijkheid of datalekken niet aanpakken. Stel je voor dat werknemers GenAI ‘x’ gebruiken en vertrouwelijke bedrijfsinformatie invoeren als onderdeel van hun werk. Als dit risico niet geïdentificeerd, beoordeeld en ingeperkt wordt, kan deze bedrijfsinformatie worden gebruikt om het algoritme van GenAI ‘x’ verder te trainen, met als gevolg dat vertrouwelijke bedrijfsinformatie mogelijk publiekelijk uitlekt.
Juridische risico’s groeiende zorg
Juridische risico’s zijn een andere groeiende zorg voor bedrijven. Steeds vaker worden rechtszaken aangespannen tegen AI-bedrijven waarvan de modellen mogelijk vertrouwelijke, auteursrechtelijk beschermde of eigendomsinformatie bevatten. Ook bedrijven die dit soort diensten gebruiken, kunnen aansprakelijk gesteld worden. Een sterk governancemodel biedt dan juridische bescherming. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je overeenkomst met een AI-dienstverlener een stevige vrijwaring bevat ten gunste van jouw organisatie. Zo blijft je risicoblootstelling beperkt in het geval dat je aangeklaagd wordt naar aanleiding van het gebruik van de AI-oplossing van de dienstverlener.
Voordat je aan een AI-traject voor je organisatie begint, is het van cruciaal belang om een governanceteam of stuurgroep in te stellen die het proces begeleidt. De risico’s én voordelen zijn te groot om het gebruik van GenAI aan het toeval over te laten. Onthoud, governance is er niet om innovatie in de weg te zitten, maar om een omgeving te scheppen waarin werknemers GenAI veilig kunnen inzetten voor het bevorderen van efficiëntie en innovatie.
2. Breng AI-excellence in de praktijk
Zodra de basisregels zijn vastgesteld, is de volgende stap om de fundamenten van governance, GenAI-tools, platforms en standaarden in de praktijk te brengen. Een werkcommissie of expertisecentrum kan GenAI binnen de organisatie tot leven brengen en het gebruik ervan voortdurend verbeteren.
De werkcommissie moet een gemeenschappelijke architectuur en raamwerk ontwikkelen, evenals usecases die binnen de richtlijnen van de stuurgroep door de hele organisatie kunnen worden toegepast. Idealiter sluit je AI-platform aan op andere gestandaardiseerde technologieplatforms binnen de organisatie. Door deze aanpak konden wij onze eigen GenAI-tools ontwikkelen, zodat iedereen in de organisatie AI veilig kan gebruiken en alle informatie binnen onze muren blijft; informatie van onze organisatie wordt niet door externe partijen gebruikt om AI-modellen te trainen.
Deze aanpak democratiseert het gebruik van GenAI. Door de aard van de technologie kunnen zowel zakelijke gebruikers als IT-teamleden zeer bekwaam worden in AI, afhankelijk van de tools die binnen een organisatie beschikbaar zijn gesteld.
Het vertalen van AI-principes naar werkbare beleidsmaatregelen die organisaties effectief en verantwoord kunnen volgen, is een aanzienlijke uitdaging. Governance ontwikkelt de leidende routekaart terwijl de werkcommissie AI-platforms, tools en usecases levert. Maar om ervoor te zorgen dat werknemers de GenAI-tools echt gaan gebruiken, is een AI-werkcultuur van groot belang.
3. Bouw een AI-cultuur op, zowel van bottom-up als top-down
Bij Zebra hebben we een allesomvattende AI-cultuur, waarbij iedereen op elk niveau van de organisatie, zowel bottom-up als top-down, hun passie en kennis over AI delen. Dit omvat onder andere een train-de-trainerprogramma, leiderschapstrainingen en evenementenprogramma’s. In het train-de-trainerprogramma hebben zo’n 90 medewerkers zich vrijwillig aangemeld voor een intensieve GenAI-training, waarbij we hen klaarmaken om ook andere teams in de organisatie te trainen.
Leiders worden getraind in het gebruik van AI voor specifiek werkgebieden zoals financiën, marketing en verkoop. Vervolgens delen zij hun opgedane kennis weer met hun teams. Zelfs onze senior leiders doen mee en geven het goede voorbeeld door zelf over GenAI-tools te leren en ze te gebruiken, en hun teams aan te moedigen hetzelfde te doen. Bovendien krijgt ook elke medewerker GenAI-training, wat hen helpt hun vaardigheden verder te ontwikkelen, basiskennis op te bouwen, de angst voor AI te verminderen en interne AI-tools breder in te zetten..
Het is belangrijk om een werkcultuur te bevorderen die leren en innovatie ondersteunt als het om GenAI gaat. Geef degenen die GenAI gebruiken de mogelijkheid om hun ervaringen te delen en bied je interne AI-ambassadeurs mogelijkheden voor training en ontwikkeling. Op deze manier groeit een AI-cultuur waarin steeds meer medewerkers GenAI gebruiken en er het maximale uithalen.
GenAI voor iedereen
GenAI in bedrijven is er niet alleen voor datawetenschappers; de mogelijkheden kunnen door elke medewerker overal in de organisatie worden benut. Nu AI-technologieën steeds meer ingeburgerd raken, is het essentieel dat medewerkers goed zijn voorbereid om zowel de kansen als risico’s van AI effectief te kunnen beheren. Een sterke governancestructuur en een betrokken werkcommissie kunnen de GenAI-routekaart bieden die mensen samenbrengt voor een succesvolle toepassing van AI binnen jouw organisatie.
Door: Matt Ausman
Chief Information Officer, Zebra Technologies