Waar wordt gewerkt, worden fouten gemaakt. Soms zelfs moedwillig en in strijd met de organisatiewaarden, -normen en regels. Intimidatie, agressie, diefstal, pesten, fraude, misbruik van informatie en bevoegdheden, belangenverstrengeling, corruptie:geen enkele organisatie is ervan gevrijwaard en de impact hiervan is vaak groot. Kostbare en langdurige onderzoeken, interne onrust en reputatieschade zijn nadelen die organisaties hiervan ondervinden. Daarnaast kunnen integriteitsschendingen ook het welzijn en de veiligheid van medewerkers, burgers, of zelfs van de samenleving als geheel, in gevaar brengen.
Integriteitsschendingen kunnen helaas niet helemaal voorkomen worden. Wel kunnen organisaties de risico’s daarop aanzienlijk verkleinen. Sterker nog, op basis van wet- en regelgeving en vanuit hun verantwoordelijkheid voor ‘goed werkgeverschap’ zijn organisaties daar zelfs toe verplicht. Zo kijkt ook de rechter hiernaar. Indien integriteitsschendingen bijvoorbeeld leiden tot disciplinaire maatregelen (zoals ontslag) en werknemers dit aanvechten dan zal ook de rechter de kwaliteit van het integriteitsbeleid laten meewegen in diens oordeel.
Integriteitsmanagement voor de overheid
Deze zomer (juli 2025) verschijnt mijn nieuwe boek: Integriteitsmanagement voor de overheid. De kennis en ervaring die ik in de afgelopen 25 jaar heb opgedaan als integriteitsadviseur en -onderzoeker zijn hierin samengebracht. Het boek biedt inzicht in integriteitsmanagement en in de manier waarop organisaties daar concreet mee aan de slag kunnen gaan. Hoewel het primair is geschreven vanuit het perspectief van de overheid, is het zeker ook geschikt voor de semipublieke sector.
Anders dan de meeste (hand)boeken op dit vakgebied, richt het zich niet op één specifiek deelaspect van integriteitsmanagement, maar brengt het de verschillende onderwerpen die daarvoor van belang zijn op overzichtelijke wijze samen. Daarnaast onderscheidt het zich doordat het inzichten vanuit drie doorgaans gescheiden ‘werelden’ samenbrengt: de theorie, het beleid en de praktijk. Het gebruik van voorbeelden uit films, de geschiedenis, de literatuur en de filosofie plaatsen de thematiek bovendien in een breder perspectief en zetten aan tot reflectie.
Drie opeenvolgende delen
Het boek bestaat uit drie logisch opeenvolgende delen. Het eerste deel gaat in op het belang van integriteit, het begrip integriteit en op factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het ontwikkelen van integriteitsbeleid. Het tweede deel gaat in op strategieën, systemen en modellen die gebruikt worden voor integriteitsmanagement. Het derde deel is het meest praktische en omvangrijke deel. Onderwerpen die aan de orde komen hebben onder meer betrekking op:
- leiderschap, cultuur en het ongemak rondom het communiceren over integriteit;
- de organisatie en governance van integriteit en de rol van de integriteitsfunctionaris;
- signalen van integriteitsrisico’s, alsmede oorzaken en gevolgen van ongewenst gedrag;
- de rol van vertrouwenspersonen en voorwaarden voor goed werkende meldregelingen.
U kunt het boek hier reserveren >>>
Door: Alain Hoekstra
Als u vragen heeft, of wilt weten hoe ik u kan ondersteunen bij het professionaliseren van het integriteitsbeleid van uw organisatie kunt u contact opnemen. Met mijn 25 jaar ervaring, ben ik een all-rounder op dit vakgebied. De combinatie van beleidsmatige, praktisch-uitvoerende en wetenschappelijke kennis is kenmerkend voor mijn achtergrond en aanpak. info@alainhoekstra.nl